Ga naar hoofdinhoud

Betonvloer omlaag gevijzeld


Omdat het kantoor Singelborch bij winkelcentrum Hoog Catharijne wordt getrokken, moest een betonnen verdiepingsvloer ruim 40 cm zakken. In plaats van sloop en herbouw is de vloer losgezaagd en met vijzeltechniek in zijn geheel verlaagd. De vloer steunt nu af op stalen kransen die rondom de kolommen geklemd zijn. Het afvijzelen is uitgevoerd door BAM Utiliteitsbouw Regio Utrecht in samenwerking met De Boer Vijzeltechniek.

Loszagen
In het voortraject is onder meer de aanwezige wapening onderzocht en is onderzocht of de vijzels boven of onder de vloer moesten komen. Onder de vloer bleek het meest handige. Daarmee konden de vijzels gelijk afsteunen op de nieuwe draagconstructie en was er zo min mogelijk hulpconstructie nodig.

Ook het loszagen van de vloer was lange tijd onderwerp van overleg, waarvoor gespecialiseerde betonzaagbedrijven aanschoven. Belangrijk was dat dit zo strak mogelijk langs wand en kolom gebeurde om het moment in de nieuwe ondersteuningsconstructie te beperken.

Kransen
Een belangrijk onderdeel was uiteraard de nieuwe ondersteuningsconstructie. Langs de wanden was dit eenvoudig op te lossen met stalen hoeklijnen die met lijmankers in het beton zijn bevestigd. Rondom de 23 ronde kolommen zijn stalen kransen aangebracht (zie foto 1). Uiteraard in twee halve delen, die met bouten aangespannen zijn en zo rondom de kolom geklemd zijn.

De eerste draagweg wordt volledig gevormd door die klemconstructie. Het kolomoppervlak is daartoe eerst gebouchardeerd. De ruimte tussen de schaal en de kolom is vervolgens aangegoten, waarna de twee halve kransen zijn aangetrokken met een voorspankracht van 183 kN (aandraaimoment 791 Nm).

Voor de tweede draagweg zijn alsnog vier draadeinden ø48 door de kolom zijn geboord. De kransen zijn daarbij zo gedraaid dat de boorgaten konden worden aangebracht zonder de wapening te raken.

Omdat de vloer veranderde van een doorgestorte, ingeklemde vloer in een vrij opgelegde vloer, is extra wapening van staalstrips bovenop de vloer gelijmd in de zone rondom de kolommen.

Meer over het afvijzelen van deze vloer is te lezen in Bouwwereld 4 van 8 april 2011. Neem hier een proefabonnement.

De kolomvoet wordt naderhand rond afgestort

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *