Ga naar hoofdinhoud

Betonvloer zonder afwerking voor laboratorium


Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen krijgt een nieuw onderzoekslaboratorium, ontworpen door architectenbureau Claus en Kaan, op basis van de Cradle to Cradle filosofie.

Kern bij het ontwerp is dat bouwmaterialen zo puur mogelijk worden toegepast. Zo is veel gebruikgemaakt van de bouwmaterialen glas, staal, gips en hout (Western Red Cedar, Platohout) en ligt er een betonvloer zonder afwerking.

Vloer
De vloer is één van de uitdagingen voor bouwer Berghege uit Oss. Die wordt niet zoals gewoonlijk in een laboratorium afgewerkt met een dekvloer. Dat betekent dus dat de eerste stort gelijk de eindvloer is. Ruwbouw is afbouw, in dit geval. Daar komt nog bij dat hij goed zichtbaar blijft in een gebouw met glazen gevels.

De vloer krijgt slechts één dilatatie (het gebouw is 100 bij 30 meter). Daarom moet een extra pakket wapening voorkomen dat er zich straks zichtbare krimpscheuren in de vloer voordoen.
Na het storten is de vloer gevlinderd en ingespoten met Moxilon, een afwerking zonder schadelijke stoffen. Dit had twee functies: uitdroging tegengaan en de toplaag verharden. Na vier weken is de vloer heel licht gepolijst. Tijdens het verdere verloop van de bouw is de vloer afgedekt met vloerbedekking, ter bescherming.

Diepe bronnen
Wat installaties betreft, is het laboratorium uiteraard ook duurzaam ontworpen. Een van de bijgebouwen krijgt een dak vol zonnepanelen, er wordt gebruikgemaakt van Koude- en Warmteopslag en er komen twee extra diepe bronnen (enkele honderden meters de grond in), die worden gerealiseerd met een subsidie van de Provincie Gelderland.

Deze week werd het hoogste punt van de bouw bereikt. De oplevering is in het najaar.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *