Ga naar hoofdinhoud

Bezoekerscentrum en brug in één

Nationaal Park de Maasduinen heeft een nieuw bezoekerscentrum. Het centrum bevindt zich op een buiten gebruik gesteld sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas. Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten kwamen met het idee een gebouw over de sluis te bouwen dat meteen een verbindingsbrug kon worden voor de bezoekers. Tegelijk maakten zij een totaalplan voor het hele industriële complex.

Zo duurzaam mogelijk

Het nieuwe gebouw in de sluisbak is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Door het driedubbele glas en het begroeide dak is er een zeer goede isolatie. Het hele pand wordt verwarmd door de warmte van de zon, keukenapparatuur en mensen. Het overschot wordt via een warmtewisselaar in de vloer afgevoerd en in de bodem opgeslagen. De stroom voor de benodigde warmtepompen wordt geproduceerd door de zonnecollectoren op het dak van het pomphuis. Het driedubbele glas voorkomt ‘’koudeval’’ waardoor er geen zichtbare verwarmingselementen zijn en er meer benutbare horecaruimte mogelijk is. Het regenwater heeft een eigen afvoersysteem en komt volledig ten goede aan de omgeving.

Bestaande gebouwen herbestemd

Het complex bestond uit meerdere gebouwen en voorzieningen. Bestaande kelders zijn opgenomen in het hoofdgebouw. Het pomphuis is gesaneerd en herbestemd tot klaslokaal en groepsontvangstruimte. De technische oorsprong van het pand is bewust bij de herinrichting bewaard door het behoud van schakelkasten, takels en katrollen. De sluiswachtertoren is omgebouwd tot kantoor.

Lees hier een eerder artikel over het bezoekerscentrum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.