Ga naar hoofdinhoud

BIM als smeerolie voor co-makership

Project Oostflank, Xella, Silka, Bim

Ontwikkelende bouwer KlokGroep en Xella werken samen op basis van co-makership, zo ook bij project Oostflank in Wijchen. Xella leverde hiervoor alle casco’s en binnenwanden. BIM bewees hier opnieuw zijn meerwaarde.

Wijchen, een dorp ten westen van Nijmegen, heeft er sinds eind oktober 2017 een groene, ruim opgezette buurt bij: Oostflank. Hier staan vijf woongebouwen die ruimte bieden aan 118 huur- en koopappartementen en 19 grondgebonden woningen. Onder de gebouwen bevindt zich een parkeergarage voor 256 voertuigen. De nieuwe buurt heeft voor ieder wat wils: de noordkant ligt tegen het levendige centrum aan, terwijl het idyllische Wijchense Meer de zuidkant begrenst.

Alle nieuwbouw met BIM

Oostflank is een project van KlokGroep uit Nijmegen. De ontwikkelende bouwer realiseerde het project met de hulp van het Bouw Informatie Model (BIM). ‘Sinds drie jaar bouwen we al onze nieuwbouwprojecten met BIM’, vertelt Jaco Kamphorst, Hoofd Virtueel Bouwen. ‘Die keuze vloeit voort uit het feit dat wij volgens co-makership werken. Wij geloven in de kracht van langdurige samenwerking met vaste leveranciers. BIM is het ideale communicatiemiddel voor die samenwerking, met name in de voorbereiding. In 3d is het veel makkelijker om vroegtijdig knelpunten in beeld te krijgen en op te lossen. De voorbereidingsfase neemt meer tijd in beslag, maar die winnen we terug in de uitvoering.’

Silka en Ytong

Xella is een van de co-makers met wie KlokGroep het project Oostflank realiseert. Die samenwerking houdt in dat KlokGroep jaarlijks een volume Silka kalkzandsteen elementen en Ytong separatiepanelen afneemt, voor vooraf vastgestelde prijzen en leveringszekerheid. Vrijwel alle door KlokGroep ontwikkelde woningen bestaan uit casco’s van Silka en binnenwanden van Ytong, zo ook bij Oostflank. ‘Beide bouwsystemen zijn snel en flexibel’, licht Kamphorst toe. ‘De BIM-modelleurs van Xella wisselen hun teken- en voorbereidingswerk van Silka en Ytong met ons uit via BIM.’ De contractuele afspraken en de BIM-werkwijze zorgen volgens Kaphorst dat de samenwerking met Xella in de voorbereiding efficiënter verloopt.

Sneller en goedkoper

Dat Xella en KlokGroep al meer projecten met BIM hebben gerealiseerd, wierp zijn vruchten af bij de bouw van Oostflank. Kamphorst: ‘We hebben het BIM’en met elkaar eerst in de vingers moeten krijgen. Bij de eerste projecten hebben we leergeld betaald. Maar de fouten die we toen maakten, hebben we bij Oostflank niet meer gemaakt. Het BIM-proces verliep soepel en we hebben geen noemenswaardige clashes gezien, met alle voordelen van dien: minder bouwfouten, materiaalverlies en tijdverlies. Dankzij het co-makership en het BIM-proces met Xella bouwen we sneller en goedkoper.’

 

Project Oostflank, Wijchen
Ontwikkeling en realisatie: KlokGroep
118 appartementen:

  • 30 sociale huur
  • 26 vrije sectorhuur
  • 26 koop, hogere middensegment
  • 2 x 16 koop, hogere segment
  • 2 x 1 penthouse

19 grondgebonden woningen
1 parkeerkelder met 256 plekken
Silka kalkzandsteen: ca. 1730 m3
Ytong separatiepanelen: ca. 860 m3
Start bouw: begin 2016
Oplevering: oktober 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.