Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BIMCaseweek op volle toeren

In de BIMCaseweek is al dagen hard gewerkt. De conclusie van het procesteam is overtuigend: “We zijn op volle toeren”. Enthousiast wordt gewerkt aan elk detail van de opdracht. Of het nu gaat om het voorzien van de A20 van energieleverende geluidsschermen of de ventilatie in de torens van de voormalige Bijlmergevangenis die moeten worden omgebouwd. Heel veel ontwerpbeslissingen en details komen voorbij.

De nadruk ligt, zoals voorspeld voornamelijk op het BIM gehalte. De deelnemers maken vordering op de integratie van gegevens van het project. In de donderdag gehouden centrale afsluiting met de deelnemers werd teruggegrepen naar de maandagmorgen gestelde 10 dimensies die zouden worden bereikt. De conclusie was dat 8 van de 10 waren bereikt. Een indrukwekkend resultaat.

Belang ICT
Het netwerk bestaat uit een echt netwerk van mensen en data dat op de derde dag inderdaad werkt. Een korte tegenslag was dat de centrale harde schijf voor opslag van gegevens een uur niet bereikbaar was. Iedereen was meteen in rep en roer en kon moeilijk verder met het integratiewerk. De afhankelijkheid van goede ondersteunende ICT was maar weer eens aangetoond.

Dagelijks wordt door de, parallel acterende, onderzoeksgroep de resultaten van BIM-meetlat aan de deelnemers getoond. Het BIM gehalte blijkt met 5 procent elke dag toe te nemen tot nu toe. En ook de perceptie wat eigenlijk BIM inhoudt, wordt steeds gelijkmatiger door de groep gedeeld. Belangrijke resultaten die recht doen aan de opzet van de BIMCaseweek.

Al veel bereikt
“Er wordt veel van de deelnemers gevraagd, hierdoor wordt ook veel geleerd. Er zit een stijgende lijn in het BIMproces. We zijn er nog niet, maar de afgelopen dagen is al veel bereikt, de A20 gaat ondergronds en de kantoren worden van energie voorzien uit de weg”, aldus Wim Scheele, opdrachtmanager BIMCaseweek 2008.

Ook de eerste resultaten van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het geïntegreerd werken rond een dergelijke moeilijke opdracht worden geregistreerd. Verschillende mogelijkheden voor data-uitwisseling worden uitgebreid gebruikt en daarmee dus ook getest. De limieten worden opgezocht. En regelmatig worden de grenzen gevonden en blijken zaken niet mogelijk. Op dat moment wordt dat geregistreerd als feit en wordt aan een ander aspect verder gewerkt.

Interessante week
De opdrachtgevers Rijkswaterstaat en Rijksgebouwendienst zijn onder de indruk van de week. “Het is een interessante week, ik ben onder de indruk van het modelleren. BIM biedt de markt de mogelijkheid om expliciet te werken en de eisen te verifiëren die gesteld worden vanuit het contract”, meent Vincent van der Meijden van Rijkswaterstaat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.