Ga naar hoofdinhoud

Bladeren bekleed met titanium

Londen krijgt dit jaar de eer om de Olympische Spelen in 2012 te organiseren. Eén van de belangrijkste locaties voor de komende zomerspelen is Stratford. Al sinds geruime tijd wordt hier gewerkt om Stratford een nieuw straatbeeld te geven. Dit straatbeeld wordt mede bepaald door het kunstwerk ‘The Shoal’; diverse reusachtige ‘wolken’ en ‘bladeren’ die langs de route staan naar het station, de zogenaamde poort naar het gebied waar de olympische spelen plaats vinden.

Montage door Sorba

The Shoal is ontworpen door de Engelse architect SEW en is, voor wat de bladeren en wolken betreft, geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd door de Nederlandse firma Sorba Projects. Sorba Projects is sinds 1977 gesitueerd in Winterswijk.

“Het project ‘The Shoal’ is een imposante verschijning,” vertelt Jan Maarten Lieverdink van Sorba. “73 bladeren opgehangen aan 17 meter hoge bomen, bekleedt met titanium, florerend in diverse kleuren van blauw tot geel. Het titanium is afkomstig uit China en werd in de fabriek bij Sorba voorbewerkt. Daarna is het materiaal in Japan op kleur geadonisserd en weer terug bij Sorba op de glasvezelversterkte polyester bladeren gemonteerd. Vervolgens worden ze op een speciaal ontworpen pallet pre-fab naar Engeland vervoerd en ter plaatse op de constructie gemonteerd.” De zogeheten ‘ wolken’ kunnen, in tegenstelling tot de bladeren, niet bewegen in de wind, maar zijn wel van onderen uit verlicht en stralen zo een helder blauwe gloed over het onderliggende trottoir dat men de indruk geeft onder een blauwe wolkenhemel door te lopen.

Oplevering in april 2012

Dat de architect bij de Winterswijkse firma terecht kwam was geen toeval. Na projecten zoals het ING gebouw langs de A10, de indrukwekkende nieuwbouw van de IBG en belastingdienst in Groningen en de recentelijk uitgevoerde, eerste fase, van het vernieuwde Centraal Station in Arnhem, heeft Sorba ruimschoots bewezen niet terug te schrikken van zeer complexe engineering en weet dit ook steeds met veel succes te volbrengen. Vandaar ook dat Sorba de baseline “Shaping architecture” hanteert.  Het totale project wordt omstreeks april 2012 opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *