Ga naar hoofdinhoud

Blowerdoortest met negen ventilatoren

Blowerdoortest met negen ventilatoren

Distributiecentrum Timberland op het XL Businesspark Twente is een nieuwe bijna 40.000 vierkante meter grote bedrijfshal in Almelo. Bijzonder is dat bouwer Systabo bv Turn-Key Bouw uit Enschede het onderwierp aan een blowerdoortest om te bepalen of het gebouw luchtdicht is gebouwd. Gary Lawrence, directeur Systabo: “De test levert het bewijs dat wij één van de meest luchtdichte gebouwen van deze omvang ooit hebben gebouwd – vér boven de norm.”

Afdichtingsband

Blowerdoortests zijn in Nederland beslist nog geen gemeengoed, zeker niet als het aankomt op bedrijfsgebouwen. Voor de bouwer was aandacht voor details een must. “Wij werken onder andere met afdichtingband op kwetsbare plekken en kunnen daardoor een luchtdichte hal opleveren.”

Negen grote ventilatoren zorgden voor een indrukwekkende luchtstroom. De uitvoerder van de test, het gecertificeerd Duitse bedrijf Blower Door XXL, kwam tot de conclusie dat het distributiecentrum in zeer hoge kwaliteit is gebouwd. Volgens dit bedrijf was het één van de luchtdichtste gebouwen van een dergelijke grote omvang dat het ooit heeft getest.

De methode om de luchtdichtheid van woningen of gebouwen te meten is beschreven in de Nederlandse norm NEN 2686 en de Europese NEN-EN 13829. De procedure van beide normen is hetzelfde. Voor een omvangrijk complex als dat van Timberland is de Europese norm meer geschikt. Tijdens de test is zowel het drukverschil in de volumestroom (n 50 Pascal) als de luchtdoorlatendheid (q 50 Pascal) gemeten. De doorblowertest bewijst dat het gebouw ruim aan de eisen voldoet.

BREEAM

Systabo – een dochterbedrijf van Volker Wessels – zet in op duurzaamheid en bouwt volgens de uitgangspunten van BREEAM. De distributiecentrum heeft het BREEAM-certificaat ‘Good’ en heeft onder andere centraal georganiseerde- en duurzame energie inkoop, afvalstoffenmanagement, hergebruik van hemelwater en onderhoud van het vele groen in de omgeving. Het project is gerealiseerd volgens de turn-key–methode: Systabo draagt de integrale verantwoordelijkheid voor planning, vergunningen, bouw en duurzaam resultaat inclusief financieringsoplossing.

Blowerdoortest met negen ventilatoren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Blowerdoortest met negen ventilatoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *