Ga naar hoofdinhoud

BNA Kubus voor stedenbouwkundige Ton Schaap

BNA Kubus voor Ton Schaap

Stedenbouwkundige Ton Schaap (1952) ontvangt op 4 november tijdens de BNA Architectendag de BNA Kubus 2021. De jury roemt Schaap voor het leiderschap dat hij als supervisor al meer dan dertig jaar aan de dag legt in de gebiedsontwikkeling in met name Amsterdam. Schaap heeft als opdrachtgever vanuit de stedenbouw bijgedragen aan aansprekende en samenhangende gebiedsontwikkelingen en daarmee de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige architectuur mogelijk gemaakt. Volgens de jury vormt dit ‘oeuvre’ een goed uitgangspunt voor een discussie over hoe nieuw elan te geven aan hedendaags opdrachtgeverschap.

Superviserend stedenbouwkundige

Ton Schaap is als stedenbouwkundige opgeleid aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Na zijn afstuderen in 1982 trad hij in dienst bij de Dienst Ruimtelijke Ordening in diezelfde stad. De voorbije drie decennia heeft Schaap leiderschap getoond in zijn rol als superviserend stedenbouwkundige van belangrijke stedelijke ontwikkelingen. De publieke ruimte was en is voor hem een groot goed, dat wat hem betreft niet mag ondersneeuwen ten gunste van marktbelangen. Schaap kan bogen op een belangwekkend oeuvre dat ook buiten Amsterdam zicht- en tastbaar is, van Hengelo tot de Houthavens en van Enschede tot het Oostelijk Havengebied.

Stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid

De jury was er vanaf het begin van haar beraadslagingen van overtuigd dat de ontvanger van de BNA Kubus gezocht diende te worden in de sfeer van gebiedsontwikkeling, als bekroning van het leiderschap dat hij of zij heeft getoond in stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid. Met de toekenning van de BNA Kubus wil de jury onderstrepen dat professionals als Ton Schaap hard nodig zijn. Personen die leiderschap aan de dag leggen, partijen weten te verbinden, eigenaarschap voor de opgave opeisen en in staat zijn hun weg te kiezen binnen een operationele en organisatorische context. De jury bestaat uit: Edward Schuurmans, voorzitter (KCAP, bestuur BNA), Heleen Aarts (CEO Amvest), Francine Houben (Mecanoo, ontvanger 42e Kubus in 2018), Marc Koehler (Marc Koehler Architects), Ed Nijpels (Uitvoeringsoverleg Klimaatakkoord) en Harm Tilman, secretaris (publicist).

Winnaars BNA Kubus voorgaande jaren

De BNA Kubus is uitgereikt aan o.a. Neutelings Riedijk, Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem Crouwel, Koen van Velsen, Hannie & Aldo van Eyck, OMA, Cepezed en in 2016 aan UNStudio (Caroline Bos en Ben van Berkel). Kijk hier voor een overzicht van alle ontvangers van de BNA Kubus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.