Ga naar hoofdinhoud

Bodem brengt ventilatielucht op temperatuur

Langs de A7 verrijst in Hoogkerk het Logistiek Centrum Westpoort. Minder zichtbaar is het innovatieve en duurzame klimaatsysteem voor de kantoren van dit logistiek centrum. Gekozen is namelijk voor verwarming en koeling met lucht, met behulp van een Lucht Bodem Warmtewisselaar.

“We wilden een fris kantoor, in navolging van de bekende term de frisse school”, legt directeur/projectmanager Pieter Postma van Landstra Bureau voor Bouwfysica uit. Daarom verdubbelde het bureau het ventilatievoud ten opzichte van de eis van het Bouwbesluit.

“Als je dan een gebouw realiseert met een hoge luchtdichtheid, een goede isolatie en een beperkte zoninstraling, blijkt dat je met die hoeveelheid lucht voldoende medium beschikbaar hebt voor de gehele klimatisering van het gebouw.”

Buizenregister
Om de binnentemperatuur in de zomer acceptabel te houden, was alleen nachtventilatie ontoereikend. Door de ventilatielucht aan te voeren door een buizenregister van 30 parallelle buizen van elk 45 meter koelt de lucht op warme dagen circa 6 graden af. In de winter wordt de koude lucht juist een aantal graden opgewarmd.

Een uitgebreid artikel over dit duurzame systeem leest u in Bouwwereld 12.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.