Ga naar hoofdinhoud

Boerderijverplaatsing gelukt

Een monumentale boerderij in Lent is op 1 november op wielen geplaatst en verhuisd. De boerderij werd gebouwd in 1850, maar kan door de aanleg van een oprit naar de nieuwe Waalbrug niet op de huidige locatie blijven staan. In overleg met de eigenaren – weervrouw Margot Ribberink en haar man, restauratie-architect Servaas van Elteren – is besloten om de boerderij te verplaatsen. Deze zogenoemde ‘halleboerderij’ heeft een afmeting van 12 x 16 meter en is, inclusief de complete inventaris, op speciale voertuigen met 80 wielen naar het nieuwe adres 820 meter en 5 sloten verderop gereden.

“Geen alledaagse klus, zelfs niet voor ons bedrijf”, zegt technisch directeur Ko Prins van P. van ’t Wout Vijzel- en Funderingstechnieken uit Waddinxveen. “We zijn gestart met het slopen van de bestaande vloer, hebben 16 palen in de woning geheid en vervolgens hebben we een nieuwe, dragende betonvloer aangebracht. Voor de verplaatsing hebben hydraulische vijzels de boerderij langs de nieuwe heipalen maar liefst 1,5 meter omhoog gekrikt, waarna 2 speciale zwaar-transport voertuigen van Ale Heavylift onder de boerderij gereden zijn.” De boerderij is op deze wielen over een afstand van 820 meter door het weiland en over 5 sloten naar de nieuwe locatie gereden. Het bijzondere is dat de bewoners niet hoefden te verhuizen, de boerderij is inclusief de complete inventaris verplaatst.

Op de nieuwe locatie is een kelder gebouwd waarvan één van de wanden deels is weggelaten. De boerderij is precies hierop geplaatst. Als laatste is de nog open keldermuur gesloten. De verhuizing duurde door het slechte weer en de slechte ondergrond langer dan gepland, maar om 22.30 uur ’s avonds stond alles op zijn plek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Boerderijverplaatsing gelukt

 • FerryV

  @Geerlig: Zoals met alle funderingsherstel ook gebeurd. In alle muren inkassingen maken en optillen maar.
  Gaam maar eens kijken in de Zaanstreek; reeds duizenden huizen zijn zo weer opgetild.

 • geerlig

  bewoners hoeven niet te verhuizen?? er staat palen heien in de woning en complete nieuwe betonvloer in wonig gestort. ik begrijp dat dit een stabiele ondergrond is in de woning maar dan moet toch echt de inventaris wel weg lijkt mij. Veel interesanter vindt ik hoe de vloer goed gestort met voldoende draagkracht onder alle muren en wanden. zonder dat deze instabiel worden meer er toch draagkracht is om ze met de vloer op te beuren.

 • Sander

  ik zou het graag op SBS6 willen zien….
  Op Discovery is vorig jaar een programma geweest over verhuizingen van complete gebouwen, The Big Move, heette het volgens mij. Erg interessant, misschien dat het nog ergens te vinden is op you tube.

 • Stefan

  Ik zou deze operatie graag op Discovery willen bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *