Ga naar hoofdinhoud

Bollen in betonvloer variabel in hoogte

Bollen in betonvloer variabel in hoogte

Langzaam maar zeker verrijst in het centrum van Rotterdam een blikvanger van formaat: het prestigieuze Markthal-project. De vloer die wordt toegepast moest van opdrachtgever Mobilis uit Capelle aan de IJssel licht en tegelijk flexibel zijn. Gelissen Beton uit Beek – geselecteerd voor het ontwerpen en produceren van de vloer – maakt hierbij gebruik van het Cobiax-vloersysteem: dit is een betonvloer waarin holle bollen zijn verwerkt. Daardoor is minder beton nodig en dat zorgt voor een aanzienlijk lichtere, goedkopere vloer. Gelissen Beton is in de Benelux de exclusieve producent en leverancier van dit systeem. Directeur Arjo van Hulst: “Wij zijn de enige producent in Nederland die in staat is met een systeem als dit de vloerdikte te optimaliseren. De hoogte van de Cobiax-bol is variabel terwijl de breedte gelijk blijft.”

Naar het voorbeeld van steden als Barcelona, Stockholm en Madrid krijgt ook Rotterdam zijn Markthal, vlakbij Station Blaak. De overdekte hal biedt straks op een oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter onderdak aan vaste marktkramen en een ondergrondse parkeergarage. De boogconstructie die de vloer overkapt, bestaat uit appartementen. Mobilis is verantwoordelijk voor de technisch moeilijke fundering en bouwkuip.

Bollen in betonvloer variabel in hoogte

Specifieke constructie

In de oorspronkelijke plannen voor de Markthal was sprake van een uit kolomstroken opgebouwde vloer. De opdrachtgever zocht echter naar een vloer die meer zou brengen, aldus Manno Buijsrogge, projectleider bij Mobilis. “De architect had een specifieke constructie bedacht om in de parkeergarage een minimaal niveauverschil en zodoende meer lichtinval en een betere luchtverversing te realiseren. Concessies aan dat concept waren uitgesloten. Tijdens de Betondag presenteerde Gelissen Beton de mogelijkheden van de Cobiax-vloer. We waren daar zo enthousiast over dat we carte blanche hebben gegeven bij het technische ontwerp van de vloer van de Markthal. Dat heeft geresulteerd in een vloer die veel lichter is, 30 procent minder constructieve ondersteuning nodig heeft, geen aanpassingen vroeg in de technische installaties en een kostenbesparing betekende.”

Korven

In de vloer zitten tienduizenden bollen verwerkt. De Cobiax-vloer is een technisch doorontwikkelde versie van bestaande vloersystemen met betonsparende elementen. Volgens de leverancier is één van de voordelen dat de bollen niet zijn ingeklemd tussen twee wapeningsnetten, maar ingeklemd in korven die op de  constructieve onderwapening is aangebracht. Deze korven kunnen overal worden gepositioneerd, ongeacht de diameter en de maaswijdte van de wapeningsnetten. Dankzij de korven is het bovendien mogelijk bollen van verschillende diameters te plaatsen en zo hoogteverschillen in de vloer aan te brengen – een uitkomst bij vloeren die te maken krijgen met verschillende belastingen.

Bollen in betonvloer variabel in hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.