Ga naar hoofdinhoud

Bouw complex Belastingdienst IB-Groep van start

De bouw van het nieuwe complex voor de Belastingdienst en de Informatie Beheer Groep op de Kempkensberg in Groningen is deze week van start gegaan. Bij het Sterrebos verrijst een kantoor van 47.000 m² dat plaats biedt aan 2500 werkplekken en parkeerfaciliteiten voor 1500 fietsen en 675 auto’s, die grotendeels in een ondergrondse parkeergarage worden ondergebracht. Daarboven komt een grote openbare stadstuin met waterpartij en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en is daarom integraal in het ontwerp opgenomen. De gevel, de materialisering, de afwerking en integratie van installaties zijn afgestemd op een hoge mate van duurzaamheid en een minimale milieubelasting.

Daarnaast kan de restenergie van de kantoren en het datacentrum van de Informatie Beheer Groep op termijn gebruikt worden voor het verwarmen van in de toekomst te realiseren woningen aan de rand van het plangebied.

Tevens is het gebouw op termijn om te bouwen naar woningen. Hiertoe is reeds vroegtijdig nagedacht over onder andere de plaats van liften, installaties, trappen en het gevelconcept. Dit alles heeft er toe geleid dat het gebouw één van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland wordt.

Ecologische meerwaarde
Een belangrijk onderdeel van het project, van de hand van UN Studio uit Amsterdam, is de ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos.

De inrichting en het beheer van het groen zijn dusdanig afgestemd dat, naast een voor mensen aantrekkelijke werkomgeving, ook een ecologische meerwaarde voor de omgeving wordt gecreëerd.

Het gebouw wordt in maart 2011 opgeleverd.

Bron: Groninger Internet Courant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *