Ga naar hoofdinhoud

Bouw goede start om vak te leren

“De bouw wordt technisch steeds gecompliceerder. Dat vak moet je dus onder de knie krijgen, met een opleiding en met een goede leermeester.”

“We moeten juist het belang van een goede vakopleiding benadrukken”, vindt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. “Mensen zonder goede opleiding zijn altijd bij een recessie als eerste werkloos. Dat wordt tijdens een opgaande economie wel eens vergeten. Jongeren die nu horen dat ze ook wel zonder diploma kunnen gaan werken, zijn later slechter af.”

Afvoerputje
De bondsvoorzitter reageert op een interview van Jan van Zijl, de nieuwe voorzitter van de MBO Raad, in het Algemeen Dagblad. “De bouw is een goede start om een vak te leren, maar niet het afvoerputje van falend onderwijs. Die nuance moet de MBO Raad wel aanbrengen”, vindt ook Louw Elzinga, sectorbestuurder van FNV Bouw & Infra en voorzitter van het bouwopleidingsinstituut Fundeon.

“Met Van Zijls uitspraak ‘wie een beroep leert, komt overal aan de bak’, ben ik het volmondig eens. Maar hij moet niet doen alsof jongeren zonder startkwalificatie zómaar in de bouw terecht kunnen. Want dan stijgt het aantal ongevallen en loopt het aantal bouwfouten nog verder op.”

Startkwalificatie
In het Algemeen Dagblad van 20 februari stelt Jan van Zijl onder meer dat het belang van de startkwalificatie op het niveau van mbo-2 wordt ‘overgewaardeerd’. “Onjuist”, vindt Elzinga. “We moeten er met elkaar in deze maatschappij alles aan doen dat elke jongere een startkwalificatie behaalt. Uitval moeten we dus proberen te voorkómen. Met vmbo-bouwtechniek hebben jongeren al aansluiting op de vervolgopleiding in de bouw. Recent initiatief in de bouw is verder vmbo-infra. Op die manier zijn leerlingen van het vmbo ook beter voorbereid op de mbo-opleiding infra.”

Net zo min als Van Zijl wil Elzinga jongeren zonder startkwalificatie aan hun lot overlaten: “Wie met een vmbo-diploma de bouw in komt, krijgt juist alle kansen om het vak goed onder de knie te krijgen. Een paar dagen in de week werken onder leiding van een goede leermeester en de andere dagen naar het roc: dat is de huidige opleiding in de bouw. En wie dan de startkwalificatie haalt, kan daarna volop doorleren. Een leven lang! Tot aan hbo-niveau toe! Daar doen we alles aan in de bouw.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.