Ga naar hoofdinhoud

Bouw in 2010 sterker getroffen dan in 2009


De Nederlandse bouwsector wordt dit jaar sterk getroffen door de gevolgen van de recessie die in de herfst van 2008 intrad. De totale bouwproductie zal met 7,5 procent afnemen tot 54,4 miljard euro. Die afname is zelfs groter dan in 2009.

Dat meldde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maandag. Het instituut verwacht dat de bouw van nieuwe woningen dit jaar met 16 procent afneemt. Naar verwachting worden er in 2010 62.000 nieuwbouwwoningen voltooid, tegen 72.000 woningen vorig jaar.

Stabilisatie GWW
De totale woningbouwproductie, inclusief verbouwingen en herstel van woningen, daalt dit jaar naar verwachting met 13,5 procent. De grond-, weg- en waterbouw (gww) zal zich wel stabiliseren.

Vorig jaar daalde bouwproductie met 5 procent naar 58,9 miljard euro. Het productieverlies bedroeg ruim 3 miljard euro. Met uitzondering van de gww-productie werden alle onderdelen van de bouw getroffen door vraaguitval.

Somber
Bouwend Nederland is somberder dan het EIB. Voor herstel in de jaren 2012-2015 zijn vakkrachten nodig om aan de maatschappelijke vraag naar betaalbare woningen en goede wegen te voldoen. Daarom trekt zij samen met de bonden 64 miljoen euro uit voor anticyclisch opleiden, het bijscholen van werknemers en het behouden van leerlingen.

Verder hoop de vereniging dat de Eerste Kamer snel de Crisis- en Herstelwet zal invoeren, op zijn vroegst in maart. Ook is het tijdelijk invoeren van een lager BTW-tarief voor alle nieuwbouw een juiste maatregel. ‘Gemakkelijk in te voeren, efficiënt en slaat meteen neer in de markt.”

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *