Ga naar hoofdinhoud

Bouw valt gedeeltelijk stil door corona

corona

Corona raakt de bouwsector hard, concludeert Bouwend Nederland naar aanleiding van een vorige week gehouden enquête. Bij 63% van de 619 respondenten is het werk gedeeltelijk stilgevallen. Hierdoor zal driekwart van hen minder omzet hebben en bijna iedereen ziet een daling van tussen de 21 en 50% van het aantal nieuwe offerteaanvragen. Bijna 40% van de ondernemers vraagt bij gelijkblijvende omstandigheden tegemoetkoming voor de loonkosten aan om medewerkers in dienst te kunnen houden.

Lees ook:

Vooral de middelgrote bouw- en infrabedrijven draaien in maart en april minder omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit loopt uiteen van 11 tot 30% en komt nog bovenop misgelopen omzet door stikstof en PFAS. Ook hebben leden last van een dalende werkvoorraad en projecten die stil vallen. De beschikbaarheid van bouwmaterialen als hout, isolatie en staal staat onder druk.

Veilig werken volgens richtlijnen RIVM

Werk voor woningcorporaties, netbeheerders en particulieren valt het vaakst stil. Veilig werken staat voorop. Daarom heeft Bouwend Nederland eendrachtig samen gewerkt met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het RIVM, de Inspectie SZW, bonden en andere brancheorganisaties aan het protocol Samen Veilig Doorwerken. Dit protocol bevat praktische en veilige richtlijnen voor het werken achter de voordeur en op de bouwplaats.

Werk door waar het veilig kan

Bouwend Nederland roept opdrachtgevers, publiek en privaat en in het bijzonder woningcorporaties en netbeheerders, dringend op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Laat het werk, daar waar het veilig kan, doorgaan. Met het protocol Samen Veilig Doorwerken kan, binnen de RIVM-richtlijnen, de bouw veilig doorgang vinden voor bouwers, bewoners en omwonenden.

Hoe kunnen opdrachtgevers en overheden helpen?

  • Maak de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) beter toegankelijk voor getroffen bouw- en infrabedrijven.
  • Zorg dat projecten waar mogelijk veilig doorgang kunnen blijven vinden.
  • Ga bij lopende werkzaamheden coulant om met opgenomen boeteclausules bij mogelijke vertragingen als gevolg van het coronavirus.
  • Haal werkzaamheden die al gepland staan zo veel mogelijk naar voren.
  • En zet de liquiditeit van onze sector niet extra onder druk door bankgaranties achterwege te laten en zorg te dragen voor tijdige of versnelde betaling van facturen.

Bekijk de uitkomsten van de enquête.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *