Ga naar hoofdinhoud

Bouw voelt druk stijgende bouwkosten

De marges in de bouw staan onder druk: de bouwkosten stijgen dit jaar met 8 tot 10 procent een stuk sneller dan de opbrengsten.

Dat concludeert de NVB in het halfjaarlijkse rapport Thermometer Koopwoningen dat een cijfermatige impressie geeft van de woningmarkt.

In het eerste half jaar van 2007 werden 15% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Samen met een stijging van de bouwkosten voorspellen de cijfers lagere marges, een groei van het aantal faillissementen in de bouw en een verder wegzakkende woningproductie. De woningproductie zakt tot ver onder het ambitieniveau van jaarlijks 80.000 tot 100.000 gereedgekomen huur- en koopwoningen van de regering.

Ondanks het forse woningtekort en de groei van het aanbod nieuwbouwwoningen, blijft de verkoop van koopwoningen achter. Oorzaak is een verdere verslechtering van de betaalbaarheid van koopwoningen. Als de hypotheekrente stabiliseert op het huidige niveau en de prijzen even hard blijven stijgen, dan zakt de betaalbaarheid van koopwoningen de komende jaren naar het diepste punt in 26 jaar, aldus de NVB.

Een aantal grote gemeenten overwegen een bouwplicht in te stellen. Bij de uitgifte van de grond wordt dan bepaald binnen welke tijd de ontwikkelaar een woningbouwproject gestart en voltooid moet hebben. NVB vindt dit een slecht plan, omdat het de kern van de stagnerende bouwproductie niet oplost, maar het bedrijfsleven wel eenzijdig in financiële problemen brengt.

Bron: NVB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.