Ga naar hoofdinhoud

Bouw vraagt één prestatie-meetmethode

De bouw- en vastgoedsector wil één methodiek om de duurzaamheid van gebouwen en bouwwerken te bepalen. Dat bleek tijdens de conferentie “Duurzaam bouwen en verbouwen” .

Bouw- en vastgoedbedrijven, opdrachtgevers en overheden maken nu nog gebruik van verschillende prestatie-instrumenten, zoals GreenCalc+ , Eco-quantum of de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen (GPR). Dat zijn instrumenten die met één totaalcijfer of een cijfer per thema de prestatie van de duurzaamheid van een gebouw of van de gebouwde omgeving uitdrukken. Bovendien beperkt duurzaam bouwen zich nog voornamelijk tot aansprekende en vernieuwende gebouwen en bouwwerken.

Aansluiting buitenland
Door één meetmethode te gebruiken, verwachten de bestuurders uit de bouw- en vastgoedsector dat duurzaam bouwen gemeengoed kan worden. Het Rijk moet daarvoor als regelgever de regie naar zich toe trekken, vindt de bouw- en vastgoedsector. Belangrijke voorwaarde is dat de gekozen meetmethodiek moet aansluiten op de methodes die in het buitenland worden gebruikt.

Beter inzetten
Verder bleek tijdens de conferentie dat nieuwe woningen met een geringe investering veel duurzamer kunnen worden gebouwd of verbouwd. Om woningeigenaren te stimuleren duurzaam te bouwen of verbouwen moeten overheden bestaande instrumenten beter inzetten, menen bestuurders.

Zij denken dan aan de Regeling groenprojecten (stimuleert projecten die een positief effect op het milieu hebben) en het Waarborgfonds voor de Sociale Woningbouw (verleent garanties aan geldgevers voor leningen voor nieuwbouw, woningverbetering, aankoop van woningen).

Meer met minder
In de al bestaande gebouwen is ruimte voor CO2-vermindering, energiebesparing en verlaging van de milieu-effecten, vinden de bestuurders. Overheid en bedrijfsleven maakten begin 2008 afspraken in het convenant ‘Meer met minder’ om gebouweigenaren en huurders zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie te laten besparen.
Aan die afspraken mag harder worden getrokken volgens de bouw- en vastgoedsector. Anders worden de beleidsdoelen niet gehaald. Belangrijk aandachtspunt hierbij is een eenduidige communicatie, zodat eigenaren het nut van maatregelen vanzelfsprekend vinden en tot actie overgaan.

Bron: VROM
Zie ook: Energiebewust bouwen en wonen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.