Ga naar hoofdinhoud

Bouwbesluit naar Tweede en Eerste Kamer

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner ingestemd met het concept voor het nieuwe Bouwbesluit. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer zich er nu over moeten buigen. Gaan zij akkoord, dan treedt het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2012 in werking.

In het nieuwe Bouwbesluit zijn diverse regels en besluiten samengevoegd. Dat moet leiden tot meer samenhang en toegankelijkheid. Tegelijk is het aantal voorschriften met 30 procent verminderd. Dat past in het beleid van de overheid om de regeldruk in het bouwproces te verminderen.

Nieuwe eisen
Het Bouwbesluit 2012 stelt eisen over het (ver)bouwen, gebruik, de staat en de sloop van gebouwen. De eisen waarborgen de minimaal gewenste kwaliteit en veiligheid. Naast het samengaan van regelgeving, zijn er nieuwe eisen op onder meer het terrein van brandveiligheid, ventilatie en de verbouwing van leegstaande kantoren.
Zo moet in elke nieuwe woning en school een raam opengezet kunnen worden. Het herbestemmen van kantoren wordt eenvoudiger, doordat de benodigde ontheffing van de gemeente komt te vervallen. Ervoor in de plaats komen landelijke uniforme voorschriften voor verbouw. De verbouw wordt daardoor procedureel soepeler en tegen lagere kosten mogelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *