Ga naar hoofdinhoud

BouwBeurs 2023: Wat valt er vrijdag te zien en te beleven?

Morgen is het alweer de laatste dag van de BouwBeurs 2023. Naast zes beurshallen vol exposanten uit de gehele bouwsector kent de BouwBeurs ook op vrijdag een uitgebreid programma boordevol interessante kennissessies en activiteiten. Benieuwd naar wat er allemaal te zien en te beleven valt? Hieronder een selectie van activiteiten en kennissessies op vrijdag 10 februari die de moeite meer dan waard zijn!

Nieuws Café

11:30-12:00 – De koploper: Mathijs Natrop over BIM op de bouwplaats
Een timmerman die niet langer informatie van drie tekeningen hoeft te combineren om een kozijn te plaatsen, maar rechtsreeks uit BIM de informatie krijgt die hij nodigt heeft om zijn werk te kunnen doen. Dat is BIM op de bouwplaats volgens Mathijs Natrop van Solidu. Een andere kijk op de aloude tekeningenkast. En wat is er nog meer te winnen op de bouwplaats op het vlak van digitalisering?

13:00-13:45 – De discussie: De opkomst van biobased bouwen
Wat is de stand van zaken als het gaat om biobased bouwen? Welke obstakels moeten er nog overwonnen worden? Welke prikkels zijn er nodig om biobased bouwen mainstream te maken? Jan Willem van de Groep (Gideon en programmaregisseur van Building Balance) in gesprek met een aantal leveranciers van biobased bouw- en/of isolatiematerialen die je vindt op de BouwBeurs.

Tech Forum

14:15-14:45 – BIM en planningsdata van het kantoor tot op de bouwplaats
De overgang van werken met 3D in plaats van 2D kan best uitdagend zijn. Hoe zet je BIM in voor de Wet van Kwaliteitsborging? Kan ik op de bouwplaats direct werken in BIM? Kan ik mijn projectdata koppelen aan mijn BIM-modellen? Tenslotte willen we allemaal altijd en overal grip op onze projectdata. Van bureau tot op de bouwplaats. Tijdens deze sessie geeft Thinkproject niet alleen antwoord om deze vragen, maar laten ze het ook zien middels een live demo.

12:45-13:15 – Revolutionaire binnenklimaatoplossingen voor de gestapelde bouw
De markt staat te springen om duurzame, energie-efficiënte woningen en vanwege de woningnood worden er steeds meer kleine appartementen gebouwd. De uitdaging is een hightech binnenklimaatsysteem te vinden met een hoge BENG-score, een lage onderhoudsfrequentie én dat ultracompact is vormgegeven zodat zoveel mogelijk gebruiksoppervlakte per appartement overblijft. Tijdens de lunchsessie neemt Ellen Feddes je mee in de wereld van de ComfoVar Aero en ComfoAir Flex: high-tech ventilatie technologie, ultracompact vormgegeven.

Cirkel Theater

10:45-11:15 – Spoedcursus Houtbouw: Circulariteit, iedere vezel telt!
De komende jaren zullen we meer en meer bouwen met hout. Hoofdzakelijk vanwege het klimaat, maar in toenemende mate ook vanwege het grondstoffenvraagstuk. Hout is een natuurlijk, dus hernieuwbaar materiaal, en daarnaast ook heel goed te hergebruiken. Dat maakt bouwen met hout dubbelcirculair. Spijker je kennis over circulaire ontwerpprincipes in houtbouw bij tijdens deze spoedcursus. Iedere vezel telt!

11:30-12:00 – Natuurinclusief bouwen: hoe meet je biodiversiteit?
Klimaatadaptatie binnen de stedelijke omgeving en natuurinclusief bouwen is nodig om het leefklimaat in steden toekomstbestendig, groener en gezonder te maken voor zowel mens als dier. Groene gevels zijn mede hierdoor steeds populairder en dragen hieraan bij. Maar wat is de effectieve invloed van groene gevels op biodiversiteit?

Mobilane introduceert in samenwerking met SGS Search de DNA InsectenScan voor groene gevels. Met de DNA InsectenScan kan de toename van biodiversiteit gemonitord en geverifieerd worden. Een nieuwe wetenschappelijke methode om het effect van groene gevels op biodiversiteit te meten.

Bekijk het volledige programma hier.

Houtpaviljoen

Ook in 2023 zal het houtpaviljoen weer aanwezig zijn tijdens de bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Met een nieuw veelbelovend houten constructie. Op de verzamelstand van zo’n 200 m² in hal 10 is er ruimte voor bedrijven die zich sterk willen maken voor bouwen met hout. Omdat hout een betrouwbaar, flexibel, gevarieerd, hightech en milieuvriendelijk bouwmateriaal is van hoge kwaliteit. Op donderdag is er traditiegetrouw de Houtborrel. Houtprofessionals komen samen met de initiatiefnemers en sponsoren om te genieten van een hapje en een Belgisch biertje.

Glasplein

Woningbouw of utiliteitsbouw? Glas is er hoe dan ook onderdeel van. En de ontwikkelingen op glasgebied volgen zich in razend tempo op! Wil jij op de hoogte zijn van al die innovaties? Op het Glasplein verwelkomen maar liefst 6 leden van de vakgroep GLAS van Bouwend Nederland je: AGC, Timmermans Hardglas, Nissink Business Glas, Baka Glass, Pilkington en Vlakglas Recycling Nederland.

Deze experts gaan graag met je in gesprek en beantwoorden al je vragen!

Innovatieroute

Op zoek naar exposanten die prachtige innovaties demonstreren? Tijdens BouwBeurs 2023 kun je de innovatieroute over de beursvloer volgen aan de hand van het routelogo op de stand en in de app. Zie de website van de Bouwbeurs voor meer informatie.

Voor een volledig overzicht van de activiteiten, check de website van de BouwBeurs

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *