Ga naar hoofdinhoud

Bouwcoalitie wil 1 miljoen woningen in tien jaar bouwen

bouwcoalitie

Een coalitie van 34 organisaties heeft de Actieagenda Wonen gepresenteerd. Met dat plan wil de bouwcoalitie de komende 10 jaar 1 miljoen woningen bouwen, woningen betaalbaar houden voor kopers en huurders, wijken en buurten vitaal en leefbaar houden en de bestaande woningvoorraad sneller verduurzamen.

“Nederland komt inmiddels meer dan 330.000 huizen tekort en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Een hele generatie dreigt de aansluiting op de woningmarkt te verliezen. De leefbaarheid in een aantal wijken gaat achteruit. En de verduurzaming van woonwijken komt niet snel genoeg van de grond”, zo schetst de coalitie de huidige problematiek. De Actieagenda Wonen is een breed gedragen plan voor het wonen voor de komende 10 jaar die de geschetste problemen zou kunnen oplossen.

Innoveren en investeren

De bouwcoalitie wil dat we de tijd van hervormen en bezuinigen achter ons laten. In plaats daarvan willen zij kiezen voor innoveren en investeren. Initiatiefnemer Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: “Veel te veel mensen in Nederland wachten op een huis. En we maken ons zorgen over kwetsbare wijken en bewoners die soms andere hulp en zorg nodig hebben dan voor hen beschikbaar is. De urgentie is hoog. Daarom hebben wij allemaal gekeken wat wij de komende jaren kunnen doen en zijn daarbij tot de grens van onze mogelijkheden gegaan.

Duurzame energievoorziening

Verduurzaming is een cruciaal onderdeel van de Actieagenda Wonen. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “We willen jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een duurzame energievoorziening. Zo krijgen veel Nederlanders een huis dat duurzaam en comfortabel is.” Ook in de bestaande bouw voorziet de Actieagenda in grootschalige verduurzaming. Waar mogelijk worden woningen aardgasvrij gemaakt. Terpstra: “In veel gevallen is dat nog niet mogelijk. Daar kiezen we voor een tussenstap met hybride warmtepompen. Zo halveren we het aardgasverbruik. Op een later moment worden de woningen dan alsnog aardgasvrij gemaakt.”

Minister voor Wonen

De Actieagenda Wonen is een veelomvattend en ambitieus plan dat de partijen nu al aanbieden aan het volgende kabinet. De voorstellen zijn haalbaar als een nieuw kabinet actief bijdraagt en een aantal randvoorwaarden regelt. De partners van de Actieagenda Wonen vragen financiële steun, verbetering van investeringscondities, een aantal nieuwe beleidsmaatregelen en een actieve rol van het Rijk op de woningmarkt. Een minister voor Wonen moet de uitvoering van het plan coördineren, vinden de opstellers

Lees hier de volledige Actieagenda Wonen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Bouwcoalitie wil 1 miljoen woningen in tien jaar bouwen

 • Henk

  Waarom niet de tactiek die de eerste decennia na de tweede wereldoorlog werd gevolgd?
  Er was toen minstens zoveel gebrek aan woningen als op dit moment.
  Om de productie van woningen op te voeren hadden de provincies een belangrijke taak, de gemeenten werden aangespoord om voldoende grond ter beschikking te stellen en om met buurgemeenten samen te werken zodat de mogelijkheid werd geboden aan aannemers en projectontwikkelaars om woningbouwplannen in z.g. bouwstromen uit te voeren. Hierbij werd veelal samengewerkt met organisatiebureaus als o.a. Ratiobouw, Twijnstra of Berenschot.
  De woningen werden veelal uitgevoerd in gietbouw, waarbij de ruwbouwbekisting van de ene bouwplaats naar de andere werd vervoerd.
  De plattegronden van de woningen waren meestal van het gangbare doorzon-type, alleen de gevels konden per project gewijzigd worden.
  Hierbij kon een bouwsnelheid van minstens 2 woningen per dag bereikt worden.
  Jammer dat tegenwoordig voor elk plan weer iets “nieuws” uitgevonden moet worden, met allerlei overbodige frutsteltjes.
  Het streven was destijds om een productie te realiseren van 100 000 woningen per jaar, ik geloof niet dat we dat ooit gehaald hebben, maar met de huidige techniek zou dit toch, ondanks de veel hogere eisen, mogelijk moeten zijn.

 • “kiezen voor innoveren en investeren” en daarom bouwen we Nederland vol nep jaren dertig woninkjes… Wanneer komt er eens een eind aan het gedoe van deze kleuterende volwassenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.