Ga naar hoofdinhoud

Bouwen in Amsterdam voor huur, geen koop

Nieuwbouw in Amsterdam moet de komende jaren gericht zijn op verhuur en niet op verkoop. Dat bepleit voorzitter Peter Noordanus van Neprom, te lezen in het Parool. De gemeente dient samen met projectontwikkelaars en corporaties plannen te ontwikkelen voor een snelle en structurele verschuiving van koop naar huur.

”Nu bouwen voor verkoop is bouwen voor leegstand,” zei Noordanus gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de crisis in de bouw. ”Wat de stad nodig heeft, is een flink shot huurwoningen in het duurdere segment.” Volgens Noordanus is landelijk sprake van een ’totale stagnatie’ in de verkoop van nieuwbouwwoningen. De verwachting is dat dit jaar minder dan 15.000 nieuwbouwwoningen worden verkocht, een daling van zeventig procent in vergelijking met 2006.

Marktwerking
Omzetten van koop- in huurwoningen ziet Noordanus als middel om de markt weer in beweging te krijgen. ”In de sociale huur blijven mensen zitten en koopwoningen worden niet verkocht. Het heeft geen zin nu op IJburg nieuwe koopflats in ontwikkeling te nemen. De markt vraagt om duurdere huurwoningen en het ziet er- naar uit dat die vraag structureel zal zijn.”

De orderportefeuille heeft het laagste punt in acht jaar bereikt. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid verwacht dat de oplevering van nieuwbouw de komende twee jaar twintig procent terugloopt. Het kabinet is hulp gevraagd, zoals verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie en ruimere regelingen voor starters op de woningmarkt.

Bron: Het Parool

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.