Ga naar hoofdinhoud

Bouwend Nederland: Overheden op goede weg

“De overheden slaan gestaag de goede weg in bij het inzetten van de bouw om het economische herstel van Nederland te helpen bevorderen.” Dat zegt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland op de aankondiging van staatssecretaris De Jager van Financiën over een lagere BTW op isolatiewerkzaamheden.

“We blijven echt de vinger aan de pols houden wat betreft tempo en doelmatigheid van maatregelen. Dat is nodig, want we krijgen steeds verontrustender signalen van afnemende werkgelegenheid in de sector.”

Brinkman: “Het is verheugend dat het kabinet werk maakt van onze suggesties rond het onderhoud en het verder verduurzamen van bestaande woningen. De lagere BTW is een goed instrument en relatief makkelijk in te voeren. Het heeft in België geleid tot een flinke impuls voor de werkgelegenheid in de bouw. De BTW maatregel kan wat mij betreft zo worden doorgetrokken naar overige bouwwerkzaamheden, met name in de nieuwbouw. We blijven daarover het gesprek met het kabinet aangaan.”

Brabant
Een ander punt van aandacht blijft de zorg voor de woningmarkt. Overheden moeten aanbod én vraagkant in de gaten houden. Voor het versterken van het consumentenvertrouwen in deze markt kunnen en moeten de garantiesystemen beter worden ingezet. Het verhogen van de NHG kan aan de vraagkant de zo gewenste impuls betekenen.

“Brabant geeft een goed voorbeeld bij het stimuleren van de woningbouw en het continueren van werkgelegenheid in en rond de sector”. Dat zegt Brinkman in reactie op de presentatie van de plannen van de provincie Noord-Brabant. Zo steekt Brabant voor drie jaar 250 miljoen euro in de bouw van 10.000 woningen, waarmee 17.500 manjaren aan werk zijn gemoeid.

Dicht op praktijk
Door financieringsproblemen dreigde de woningbouw op een aantal concrete bouwlocaties niet te kunnen worden gerealiseerd. De gepresenteerde maatregelen die daar op inspelen, vormen een nadere uitwerking van het Brabantse pakket van medio februari. Brinkman wijst erop dat Brabant zich een goede voortrekker toont: “De provincie staat dicht op de praktijk en men ziet in, dat de bouw een versterkende rol heeft in het helpen herstellen van de regionale economie, die in Brabant zo sterk onder druk staat. Dit pakket heeft ook een multiplier effect op de regio en die spin off is ook hard nodig gezien de signalen vanuit het bedrijfsleven.”

Brabant heeft 17 projecten geselecteerd die met de aangekondigde injectie vlot getrokken kunnen worden. Bij twee projecten start de bouw al op korte termijn. Brinkman is te spreken over de voortgang in Brabant. “Het is goed dat de provincie concrete maatregelen neemt om woningen te blijven bouwen. Minstens zo belangrijk is echter het oppakken van de vraagkant met passende stimuleringsmaatregelen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *