Ga naar hoofdinhoud

Bouwend Nederland vreest grotere klap dan EIB

Bouwend Nederland vreest dat de Nederlandse bouwsector nog een grotere klap zal krijgen dan het EIB voorspeld heeft. Bij ongewijzigd beleid van de overheid kan de daling aan arbeidsplaatsen hoger uitvallen dan de jongste ramingen van het EIB. Dat stelt Bouwend Nederland in reactie op de presentatie van het EIB rapport ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2009’.”De overheid dient nu echt maatregelen te nemen tegen het naderend onheil. Wat ons betreft zijn dat vooral tijdelijke, fiscale maatregelen om het vertrouwen een impuls te geven, om de vraag te helpen stimuleren, maar ook om het onderhoud te bevorderen.”

Forser
Het EIB houdt rekening met een verlies van 30.000 arbeidsplaatsen; dat zijn er weer 5.000 meer dan in november 2008. Stabiliserende effecten verwacht het EIB medio 2010; medio 2012 treedt mogelijk pas herstel op. Volgens het EIB neemt de bouwproductie in 2009 en 2010 cumulatief met meer dan 10% af. De productie van nieuwbouwwoningen loopt dan terug met 22%; in de periode 2009 t/m 2011 worden zo’n 40.000 nieuwe woningen minder opgeleverd vergeleken met productieaantallen in 2007/2008. De utiliteit loopt in deze periode met 16% terug.

Bouwend Nederland houdt er rekening mee, dat de productiedaling forser uitpakt dan het EIB voorspelt. Waar het EIB nog uitgaat van een economische krimp van 0,75% is bij de Europese Commissie al sprake van een krimp van 2%. Verder blijkt uit de Monitor Nieuwe Woningen (OTB) dat in het 4e kwartaal van 2008 al 57% minder nieuwe woningen zijn verkocht dan in het vierde kwartaal 2007; over heel 2008 hebben projectontwikkelaars 30% minder nieuwe woningen verkocht dan in 2007. Een terugval in de nieuwbouwproductie naar 40.000 woningen in 2011 is niet ondenkbeeldig.

Overheden
Tenslotte plaatst Bouwend Nederland een vraagteken bij de veronderstelling van het EIB, dat de voorziene bijdragen van overheden (en corporaties) aan de geplande projectontwikkelingen volledig doorgang zullen vinden.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Bouwsector verliest dertigduizend banen
Maatregelen Bouwend Nederland voor economie
Bouwsector verwacht omzetdaling
Bouw kan bijdragen aan herstel
Bouwend Nederland start meldpunt kredietcrisis
2009 overbruggingsjaar voor bouwsector

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.