Ga naar hoofdinhoud

Bouwers belangstelling voor aardehuizen

De gevestigde bouwwereld heeft een groeiende belangstelling voor aardehuizen, zelfvoorzie-nende, milieuvriendelijke woningen opgetrokken uit afval. Dat zegt stichting iNSnet, een not-for-profit communicatie netwerk dat zich inzet voor een duurzame samenleving, op hun website.

Volgens de stichting willen vooral woningcorporaties ervaring opdoen met alternatieve bouwmethoden. Of deze woningen in grotere aantallen geschikt zijn als woonhuizen in het kleine, dichtbevolkte Nederland is echter twijfelachtig.

Ecohuis
Half november is het eerste aardehuis van de Benelux gereed in Zwolle. Het ecohuis in Zwolle gaat dienst gaat doen als theehuis. Duizend oude autobanden vol met zand vormen de ruggengraat van het bouwwerk.

Maar in de muren, die zijn dichtgesmeerd met leem en klei, zijn ook talloze lege flessen en blikjes verwerkt. “Ingezameld hier in de buurt”, vertelt projectmanager Hans Bijkerk. “Alleen het hout voor de pui hebben we gekocht. Maar als we meer tijd hadden genomen voor het inzamelen, hadden we ook sloophout kunnen gebruiken. Dat was nog duurzamer geweest.”

Minimale milieubelasting
De bouwwerken – internationaal bekend als earthships, een vinding van de Amerikaanse architect Michael Reynolds – zijn voor het grootste deel opgetrokken uit lokaal aanwezige grondstoffen en hergebruikte materialen.

Ze worden met relatief eenvoudige technieken neergezet en zorgen zowel tijdens de bouw als daarna voor minimale milieubelasting. De zon zorgt voor energie en de regen voor het nodige water. Een aardehuis is dus niet aangesloten op waterleiding, riool, electriciteit of gas.

Al Gore
Tot voor kort strandden plannen voor aardehuizen in Nederland op ‘politieke dovemansoren’, zegt Theo Lalleman. Hij is oprichter van de Stichting Owaze, die zich ten doel stelt de techniek van Reynolds toe te passen bij huizenbouw in de Benelux. Maar sinds ‘The Inconvenient Truth’ van Al Gore is ook bij gevestigde partijen de aandacht voor de zeer klimaatvriendelijke huizen toegenomen.

Het theehuis in Zwolle is een project van woningcorporatie SWZ, in samenwerking met ROC Landstede en de gemeente Zwolle. En sinds SWZ aan het bouwen is, wordt Lalleman ‘bijna dagelijks’ door andere woningcorporaties gebeld voor informatie over aardehuizen.

Prikkelende systemen
In hoeverre zijn deze huizen, die relatief veel plaats innemen met hun enkele woonlaag en de ruimte die ze nodig hebben voor onder meer waterzuiveringssystemen, eigenlijk een serieuze optie in het kleine, dichtbevolkte Nederland? “Ik zie hier niet een heel complex met earthships verrijzen”, geeft Bijkerk toe. Voor SWZ is het theehuis vooral bedoeld om ervaring op te doen met alternatieve bouwmethoden. “Er zitten prikkelende systemen in dit gebouw. Daar willen we lering uit trekken voor andere bouwprojecten.”

Ook Lalleman ziet Nederland in de toekomst niet vol staan met aardehuizen. “Zeker het westen niet; daar is de grondwaterspiegel hoog, waardoor je moet gaan heien.” Dat kan overigens wel, benadrukt hij. Net zo goed als er technieken zijn om aardehuizen met meer verdiepingen te bouwen. “Maar ik denk dat earthships vooral zullen doorbreken in streken waar de natuurlijke omstandigheden gunstiger zijn.” Dat zijn hoger gelegen, heuvelachtige gebieden.

Enorm gemotiveerd
Zoals Oost-Nederland. Lalleman wijst op de plannen van de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland, die in Deventer een wijkje met enkele tientallen aardehuizen wil bouwen. “Die mensen zijn enorm gemotiveerd en bereid om er zelf tijd en geld in te stoppen.” De vereniging laat momenteel een haalbaarheidsstudie maken om mogelijke locaties in kaart brengen.

Want het project staat of valt met politieke wil, weet de vereniging. “Als de gemeente de regels naar de letter wil interpreteren, dan kan het moeilijk worden. Officieel mag je bijvoorbeeld niet bouwen met afval, en is een aansluiting op waterleiding en riolering verplicht.”

Bron en foto: iNSnet

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.