Ga naar hoofdinhoud

Bouwers, ontwerpers en TNO gaan samen voor BIM

De BNA, Bouwend Nederland, NL Ingenieurs en UNETO-VNI gaan samen met TNO een groot aantal kennisactiviteiten op het gebied van BIM organiseren. De brancheorganisaties en TNO sloten onlangs een overeenkomst. Doel is de leden te helpen innoveren op gebied van BIM.

De specialistische kennis die TNO heeft verzameld over BIM krijgt nu de kans om in de bouwwereld te worden gedeeld. Door de samenwerking hoeft niet iedere beroepsgroep het wiel opnieuw voor zichzelf uit te vinden en kunnen ze van elkaar leren. De volgende activiteiten worden onder meer in 2012 georganiseerd:

 • de (internationale) BIM-maand;
 • een BIM model van het jaar verkiezing;
 • lezingen.

TNO organiseert met betrokken partijen verschillende interactieve projecten (de zogenaamde technologieclusters), bedoeld voor alle leden van de deelnemende brancheorganisaties. In de technologieclusters worden praktische problemen uit de alledaagse BIM-praktijk aangepakt. De in de technologieclusters opgedane kennis wordt middels de eerder genoemde activiteiten met de leden van de brancheorganisaties gedeeld.

Volledig benutten BIM

BIM bestaat al enige tijd, maar is nog lang niet overal bekend of ver genoeg doorgevoerd om de voordelen echt te kunnen benutten. Met name voor kleinere bureaus en bedrijven die actief zijn in de bouwkolom lijken de investeringen in tijd, geld en kennis om met BIM te werken hoog. Die drempel willen de vier betrokken branches en TNO verlagen.

Het project loopt minimaal één jaar. De overeenkomst met de brancheorganisaties en de technologieclusters wordt grotendeels gefinancierd door subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Bouwers, ontwerpers en TNO gaan samen voor BIM

 • Jaap van den Bosch

  Ja, de overheid start weer eens een project, en daar gaat wel meer het nodige mis, heel recent zie het programma radar over de OVchipkaart, en als iets mis gaat de overheid blijft wel weer draaien, maar het kleine bureau ligt op zijn gat, kan al dat gepionier niet uitzingen.
  Stichting STABU had destijds ook zo’n geintje, voor kleine bureau’s tegen gereduceerde prijs toch een stabu bestek kunnen maken, die paar bestekken per jaar voor een klein bureau, en daar de jaarlijkse licentie kosten over, plus nog wat (bij)scholing, dat zit niet in het honorarium, en wat bleek, na wat uitzoekwerk wat ik gedaan had, geen hond zat te wachten in het kleinere en zelfs iets wat grotere werk op zo’n stabu bestek, een klein bureau met daadwerkelijke echte vakmensen met veel ervaring moet het m.i. ook zo kunnen behappen en overzien, bij echte (hele) grote projecten zou dit wel eens anders kunnen liggen.

 • Ja, een vraagje voor de BIM-ers onder ons:
  Ik werk voor een klein bouwkunig tekenbureau (bezetting van 2-4 tekenaars) en wij doen over het algemeen alleen kleinschalige verbouwingen (dakopbouwen, uitbouwtjes ed.)en uiteraard met uitzondering ook groter werk.
  Heeft iemand van jullie ervaring met dit soort projecten in een BIM-programma? Alle projecten die wij doen zijn nl. bijna allemaal maatwerk en geen oplossing is ooit echt hetzelfde. Nu weet ik dat voorheen dat hele geBIM eigenlijk geheel gericht was op de nieuwbouw en het niet meer gebruiksvriendelijk was als je af ging wijken naar renovatie e.d.
  Is dat nu verbeterd? Is het nu de tijd om mijn werkgever in deze moeilijke tijd aan te sporen om voor een paar duizend euro te investeren? (gaat me wel lukken, maar heb zeer goede backup nodig).
  Ga ik met het hele geBIM niet te veel tijd aan bijv. een dakkapel-aanvraagje besteden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.