Ga naar hoofdinhoud

Bouwfraude niet langer vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) stopt de hoger beroepsprocedures tegen drie bouwbedrijven. Dat maakte een woordvoerster van het OM vrijdag bekend. Het betreft de bedrijven Koop Tjuchem, Heijmans en BAM.

De straffen die de bedrijven in 2005 kregen opgelegd zijn daarmee nu onherroepelijk geworden. Dat betekent dat een aantal leidinggevenden van de bedrijven nu alsnog boetes moeten betalen oplopend tot 100 duizend euro. Een aantal van hen heeft daarnaast werkstraffen opgelegd gekregen van 180 uur.

Het OM noemt diverse redenen voor het intrekken van het hoger beroep. De bedrijven zouden publiekelijk al boetedoening hebben gedaan, waarbij ze boetes betaalde aan opdrachtgevers en de NMa. Bovendien zou er sprake zijn van een ‘gedragsverandering in de branche en bij de bedrijven’.

Met bouwbedrijf KWS en een van zijn leidinggevenden bereikte OM geen overeenstemming. Die zaak dient op 10 oktober bij het gerechtshof in Den Haag.

In januari meldde NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch nog dat er nog steeds nieuwe fraudegevallen worden ontdekt in de bouw. De fiscus signaleerde bij onderzoek eind 2006 bij honderd bouwbedrijven corruptie.

Bron: De Volkskrant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.