Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe NEN-norm betere basis voor kwaliteit binnenlucht

Een nieuwe ventilatienorm is in ontwikkeling en moet een betere basis leggen voor een goede binnenluchtkwaliteit in woningen. Maar er is ook controle op ontwerp, uitvoering en inregeling nodig. Het seminar ‘Borging luchtkwaliteit in woningen’ op Building Holland gaf een overzicht van ontwikkelingen.

De bewoner die ’s avonds voor het slapen gaan bewust zijn ventilatierooster openzet om te ventileren en ’s ochtends hetzelfde doet in de woonkamer? Die is niet te vinden. Toch gaan de huidige NEN-normen voor ventilatie ervan uit dat de bewoner dat wel doet en precies snapt hoe ventilatie in zijn woning werkt. Door diverse onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, is inmiddels volstrekt helder geworden dat NEN 1087 – Ventilatie nieuwe gebouwen en NEN 8087 – Ventilatie bestaande gebouwen sterk achter de praktijk aan lopen. Ze stammen uit 2001. Sindsdien is er in de bouw op het gebied van ventilatie en vooral energiezuinigheid veel veranderd. Vandaar dat in 2016 is gestart met het Plan van aanpak Herziening Ventilatienormen, die moet leiden tot een nieuwe NEN 1087 in 2018. Uit onderzoeken – met name een simulatiestudie van TNO en de praktijkstudie Monicair – is een aantal aanbevelingen gekomen voor een nieuwe norm.

Drijvende krachten

De huidige NEN-norm is gebaseerd op een aantal aannames over de manier waarop lucht door een woning stroomt naar aanleiding van drijvende krachten als wind, ventilatoren en thermiek. Marco Hofman, Projectmanager ISSO en voorzitter van de NEN-normcommissie: “Je kent de afbeeldingen met pijltjes wel, die laten zien hoe lucht een woning in- en uitstroomt naar aanleiding van deze drijvende krachten. Uit praktijkonderzoeken en simulaties blijkt dat het in lang niet alle ruimten altijd zo werkt. Dat de pijltjes net even anders gaan. Die inzichten nemen we nu mee.”

Afvoercapaciteit

Een andere aanbeveling is dat ‘de autoriteit van de afvoercapaciteit moet worden vergroot bij natuurlijke componenten’. De beschikbare toevoercapaciteit van alle ventilatieroosters bij elkaar is namelijk veel hoger dan de maximale afzuigcapaciteit van de ventilator. Afhankelijk van het roostergebruik kan de lucht dan naar binnen komen door slechts één of twee roosters, licht Hofman toe. De bedoeling is meer actief sturende roosters te krijgen. Ook de borging van de werking van overstroomcomponenten – zoals kieren onder deuren – wordt opnieuw bekeken.

Bewonersgedrag

In de nieuwe norm wordt meer ‘reëel gebruikersgedrag’ opgenomen, zoals bij de ouderlijke slaapkamer, waar vaak twee personen slapen. De huidige norm is puur gebaseerd op verse luchttoevoer op basis van vierkante meters. In de hoofdslaapkamer wordt daardoor vaak te weinig geventileerd, zoals uit de praktijkonderzoeken naar voren is gekomen. Ook de bewoner wordt niet vergeten. “Naast dat we het ontwerp beter moeten uitleggen, moeten we ook toe naar een situatie waarbij je feedback krijgt vanuit je apparaten, zodat je als bewoner bewuster kunt ventileren.”

Ventilatie, nen-norm
Met behulp van een kartonnen doos of een balletje in een zak kan worden getest of de hoeveelheid ingeblazen lucht voldoende is. (Beeld: TNO)

Testen

Met een nieuwe NEN-norm zijn alle tekortkomingen op ventilatiegebied niet ineens opgelost, want wetten en aangewezen normen zijn en blijven een minimale ondergrens. Maar ook aan verdere garantie op een goede werking wordt gewerkt, kwam naar voren tijdens het seminar ‘Borging luchtkwaliteit in woningen’. VACpunt Wonen werkt aan een protocol dat per 2018 kan worden opgenomen in instrumenten voor kwaliteitsborging. TNO werkt aan eenvoudigere manieren om te testen of het ventilatiesysteem voldoet. Nu wordt bijvoorbeeld een blowerdoortest ingezet om de luchtdichting in woningen te meten. TNO werkt aan een methode waarbij door ventilatiekanalen dicht te zetten en het (balans)ventilatieapparaat vol te laten draaien, ook een uitspraak kan worden gedaan over de kierdichting, wat veel goedkoper en dus laagdrempeliger is. Eenzelfde laagdrempelige methode wordt uitgedacht voor het inregelen van het ventilatiesysteem. Met behulp van een balletje in een plastic zak of kartonnen doos kan worden getest of de hoeveelheid ingeblazen lucht voldoende is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.