Ga naar hoofdinhoud

Bouwketen verwacht toename domotica

Een groot aantal partijen binnen de bouwketen denkt dat de toepassing van domotica in de woningnieuwbouw de komende jaren zal toenemen. Vooral woningcorporaties zijn positief, meer dan 60% verwacht een stijging. Installateurs en hoofdaannemers B&U zijn van alle partijen het minst positief.

Dit blijkt uit onderzoek ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010.

Grootste kansen
In de toekomst ziet een groot aantal partijen kansen voor domotica in de vraag naar energiezuinigheid. De kansen op het gebied van luxe en comfort lijken af te nemen. Huisautomatisering bedient de markten van luxe en comfort, efficiënt energiegebruik, zorg en vergrijzing en veiligheid.

Waar liggen volgens de marktpartijen de grootste kansen voor domoticatoepassingen? Efficiënt energieverbruik wordt met 50% het meest genoemd door installateurs, architecten, hoofdaannemers B&U en ontwikkelaars. Deze partijen zetten de vergrijzing op de tweede plaats. Alleen woningcorporaties noemen de vraag naar oplossingen voor de vergrijzing en de toenemende zorg het vaakst.

Toekomst
Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de bouwbranche aangeeft dat domotica de afgelopen jaren is ingesprongen op luxe en comfort.
Momenteel wordt die trend door 29% van de bouwbranche als kansrijke activiteit voor de toekomst genoemd. De invloed van de recessie is hier duidelijk zichtbaar. De bouwbranche schat in dat consumenten voorlopig meer zien in energiebesparing dan in luxe en comfort.

Domotica die inspeelt op efficiënt energiegebruik kan het consumenten makkelijker maken om geld te besparen, in plaats van extra geld uit te geven aan luxe. Bovendien is er momenteel veel aandacht voor energiebesparing door consumenten vanuit de overheid en vanuit het bedrijfsleven, waardoor inspelen op deze trend bijna vanzelfsprekend lijkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *