Ga naar hoofdinhoud

Bouwsector meldt gebrek aan orders

De kredietcrisis vreet aan het fundament van aannemers en bouwers, vreest Bouwend Nederland. De brancheorganisatie voor de bouwsector voorspelt dat het aantal orders snel terugloopt. “Het werk begint op te drogen”, zegt Bouwend Nederland-woordvoerder Dé van de Riet in dagblad Trouw. Het dagblad meldt dat de brancheorganisatie schat dat binnen een half jaar het aantal nieuwe opdrachten duidelijk zal afnemen.

Neprom en Vereniging Eigen Huis waarschuwden al eerder dat de woningbouw vanaf volgend jaar halveert als maatregelen door het kabinet uitblijven.

Maatschappelijk ontverantwoord
De Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) maakt zich ook zorgen. “Het kabinet moet snel maatregelen nemen om de woningmarkt en daarmee de bouwsector overeind te houden. Nog langer wachten is zowel economisch als maatschappelijk onverantwoord. Naar schatting staan er 100.000 banen in de bouwsector op de tocht”, zegt de NVB in een brief aan het kabinet.

Hierin doet de brancheorganisatie van 220 bouwondernemers een ultieme poging het kabinet te overtuigen van de ernst van de huidige crisis voor de woningmarkt.

Hypotheek
Volgens de NVB worden er de komende drie jaar 80.000 woningen minder gebouwd. De brancheorganisatie roept op tot maatregelen variërend van daadwerkelijke financiële steun tot een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie van 265.000 naar 350.000 euro.

“De nood is hoog, over een half jaar hebben maatregelen geen zin meer en is het leed al geschied”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk. Volgens Rietdijk kost het voorgestelde pakket van acht (tijdelijke) maatregelen ruim 1 miljard euro op jaarbasis. ,,Als we niks doen, is de schade vele malen groter.”

Behalve verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie en directe financiële steun stelt de NVB onder andere voor de eenmalige onbelaste schenking van ouders aan kinderen dit jaar te verhogen naar 100.000 euro. Ook zouden huizenkopers die hun oude woning nog niet hebben verkocht, de hypotheekrente van beide woningen mogen aftrekken zolang de crisis duurt.

Bron: Trouw | ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.