Ga naar hoofdinhoud

Bouwsector verliest dertigduizend banen

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) schetst een doemscenario voor de bouwsector: dertigduizend werknemers zullen de komende twee jaar hun baan verliezen en de bouwproductie zal zich pas in 2012 weer herstellen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het EIB.

‘Alle tekenen wijzen erop dat de bouw zich moet opmaken voor een zware en langdurige periode van neergang,’ stelt het rapport. De bouwsector komt dinsdag bijeen in Amsterdam voor een congres van het EIB.

Scherpe terugval
De bouwproductie kent onder invloed van de economische crisis een scherpe terugval. De bouw van nieuwe huizen zal in 2009 met 10,5 procent afnemen, in 2010 is dat 11 procent.

De terugval bij nieuwbouwprojecten voor bedrijven en publieke instellingen wordt op 6 procent in 2009 en 10 procent in 2010 geraamd. Bij de grond-, weg- en waterbouw is de daling het minst sterk. Dit komt volgens het EIB door nieuwe projecten van het Rijk.

Ontslagen
De terugval van de productie heeft ‘sterk negatieve gevolgen’ voor de werkgelegenheid in de bouwsector. Met name bouwvakkers moeten rekening houden met ontslag. In totaal zullen er ongeveer dertigduizend arbeidsplaatsen verdwijnen.

De Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) waarschuwde al eerder voor het banenverlies. De NVB wees toen ook, samen met het EIB, op een dreigende malaise op de huizenmarkt.

Bron: Elsevier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *