Ga naar hoofdinhoud

Bouwsector verwacht omzetdaling

Installateurs verwachten als enige partij in de bouwkolom een positieve omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2009.

Per saldo verwacht 6 procent meer omzet binnen te halen. Naast de zeer sombere verwachtingen onder handelaren, architecten en aannemers B&U voorziet per saldo 18 procent van de afbouwers een dalende omzet. Verder denkt per saldo 7 procent van de aannemers GWW en 3 procent van de klusbedrijven het eerste kwartaal van 2009 minder omzet te draaien.

Onzekere toekomst
Partijen die eerder in de keten zitten, zoals architecten en handelaren, zien de omzet in het vierde kwartaal van 2008 al dalen ten opzichte van een jaar eerder. Deze bedrijven halen een groot deel van de omzet uit grotere bouwprojecten die nu vaak niet meer van de grond komen.

Ze hebben daarom eerder last van een omzetdaling dan bedrijven die een aanzienlijk deel van de opdrachten van consumenten krijgen, zoals installateurs.

Onder invloed van de economische crisis is de omzetgroei over de gehele breedte van de bouwkolom lager uitgekomen dan werd verwacht. De voorgaande editie van de Bouwbarometer® gaf aan dat de bouw een onzekere toekomst tegemoet ging.

In het vierde kwartaal van 2008 blijkt deze onzekerheid terecht. Of de negatieve verwachtingen daadwerkelijk leiden tot tegenvallende resultaten, zal blijken in de volgende Bouwbarometer®. De Bouwbarometer® is een initiatief van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *