Ga naar hoofdinhoud

Bouwsector wil vlot geldverkeer

“De woningbouw liep wat terug, dat was verklaarbaar na een hausse. De kantoorbouw was vanwege veel leegstand mager, ook dat was logisch.” Dat zegt Maarten van Hezik, Bouwbeurs-voorzitter, deze week in het Reformatorisch Dagblad.

“Maar dat banken zó moeilijk zouden doen bij het verstrekken van bankgaranties dat de hele bouwsector bijna tot stilstand komt, is onbegrijpelijk. Dat moet snel afgelopen zijn.”

Uitverkocht
De stemming op de Bouwbeurs in Utrecht is allesbehalve bedrukt. Exposanten zijn er meer dan ooit: bijna duizend. “Ik ben uitverkocht”, zegt beursmanager Aart Wisgerhof van VNU Exhibitions. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: “Toen de crisis uitbrak, stond 90 procent al op de rails.”

Hij verwacht tot en met zaterdag 108.000 bezoekers, zo’n 4000 meer dan in 2007. De Internationale Bouwbeurs Utrecht is een tweejaarlijks evenement.

Optimisme
Volgens Van Hezik, ook directeur van Stabu, is er geen reden tot algehele paniek. “Ik zit midden in de bouwwereld, heb overal m’n antennes, en het optimisme is hoe dan ook nog aanwezig.” De verhalen dat installateurs dezer dagen cv-ketels en badkamerinterieurs weghalen uit nieuwbouw omdat aannemers niet afrekenen, kent hij, ‘maar het is niet het algemene beeld.’

Woensdag maarkte Van Hezik op het Bouwgala z’n statement. “Ik ga vertellen dat we als sector zelf ook heus wat kunnen. Projectontwikkelaars moeten met gemeenten om de tafel gaan zitten en eerlijk hun verhaal doen. Zeggen dat ze een financieringsprobleem hebben. Gemeenten kunnen daarop inspelen: die zijn er ook niet bij gebaat als bouwprojecten worden uitgesteld of afgeblazen.”

Dat er hier en daar al bouwbedrijven omvallen is een veeg teken, beaamt Van Hezik. “Er komt een moeilijke periode aan voor de sector, al hebben de meeste bedrijven nu nog wel voor minimaal een halfjaar werk. Maar de orderportefeuille raakt hoe dan ook minder vol tot bijna leeg, dus in najaar 2009 en ook in 2010 wordt het lastig. Toch moeten we ons door die wetenschap niet totaal laten ontmoedigen.”

Overheid
Deel twee van de oplossing zou zijn dat de overheid grote projecten naar voren haalt, een zienswijze die Van Hezik met velen deelt. “ProRail kwam er afgelopen weekend mee, voor wat betreft zijn infrastructuur. Ik vermoed dat het kabinet ook zijn plannen zal versnellen.

Er zijn hoopvolle signalen van de kant van VROM en van Defensie. Woningcorporaties beginnen te bewegen. Den Haag moet zich realiseren dat anders de vakmensen verdwijnen die straks, als de malaise voorbij is, weer bitterhard nodig zijn. Er is zó veel in geïnvesteerd om mensen te werven. Die moeten binnenboord blijven. De bouw is een grote motor van de economie. Die wetenschap moet het kabinet aansporen tot grote dadendrang.”

Investeren in stenen
Dan is er nog het plan dat Elco Brinkman, voorzitter van de koepel Bouwend Nederland, bij de overheid heeft ingediend en waarvan Van Hezik veel verwacht. “De financieringregels dienen snel te worden versoepeld, zegt Brinkman onder andere, en de pensioenfondsen zouden, net zoals ze dat vroeger deden, weer moeten investeren in stenen in plaats van in aandelen.”

Dat er door de exposanten niet zichtbaar is bezuinigd op de Bouwbeurs verbaast Van Hezik en Wisgerhof niet. “In 2007 en 2008 zijn alle records gebroken die in de bouw te breken waren, dat waren topjaren”, zegt Wisgerhof. Hij tekent nog even ruw de gang der dingen. “Het eerste probleem was het geld, de geldstroom viel stil. Inmiddels kan de architect niet meer verder, zijn bouwwerk wordt uitgesteld of helemaal niet gerealiseerd. Kort nadien gaat de toelevering de malaise voelen, daarna de uitvoering.”

Druk van ketel
Deze beurs is een goede graadmeter, zegt de manager. “Als bron van inspiratie heeft hij invloed op het investeringsgedrag van opdrachtgevers. Velen zien de crisis toch ook als een uitdaging. En ik sprak zelfs bedrijven die zeggen dat ze ’t prettig vinden dat de druk even van de ketel is, omdat het de afgelopen jaren een gekkenhuis was.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.