Ga naar hoofdinhoud

Bouwwebinar ‘Geen brandveilige gevel meer zonder CE’

webinar, brandveilige gevels

Brandwerende deuren en ramen mogen vanaf 1 november 2019 alleen nog in de gevel worden toegepast als ze zijn voorzien van een CE-markering. De markt moet gaan schakelen om aan deze nieuwe eisen te gaan voldoen en veilige gebouwen op te leveren. 

Het wel of niet hebben van een CE-markering is niet vrijblijvend. Het is een economisch delict om producten zonder CE te gebruiken voor categorieën waar die markering verplicht is gesteld. Maar erger dan dat is de aansprakelijkheid die hier uit kan voortvloeien. Zeker bij brandwerende ramen en deuren kan het dan een groot probleem zijn dat er producten zijn gebruikt zonder de verplichte CE-markering. Dat is een verantwoordelijkheid voor zowel (gevel)bouwers als ontwerpers en gebouweigenaren. De consequenties van de invoering van de CE-verplichting voor brandwerende ramen en deuren in de gevel, komen donderdag 12 september uitgebreid aan de orde in een webinar. Tijdens de live-uitzending is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Eisen aan de gevel

Senior adviseur Gert van den Berg van DGMR zal in dit webinar ingaan op de algemene eisen van brandveiligheid voor gebouwen en gevels. Wanneer moet een gevel brandwerend zijn en welke eisen gelden daarvoor? Uiteraard zal daarbij veel aandacht uitgaan naar de brandwerendheid van de ramen en de deuren in de gevel.

Certificatiemanager Harm van Dartel van SKG IKOB zal ingaan op CE-markeringen in zijn algemeenheid. Wat is de status daarvan en waarom is het belangrijk er op te letten of producten een CE-markering hebben? Ook zal hij kort ingaan op het traject van certificering en de kwaliteitssystemen die daarbij horen.

Praktijk

Technisch manager Bert Maas van Reynaers Aluminium zal aangeven wat de CE-markering voor brandwerende ramen en deuren in de praktijk zal betekenen. Elke gevelbouwer die brandwerende deuren en ramen maakt, moet daarvoor gecertificeerd zijn. De systeemhuizen spelen daar een belangrijke ondersteunende rol in. Opvallend is dat er nog maar enkele certificeringstrajecten lopen, terwijl 1 november inmiddels heel dichtbij komt. Gevelbouwers die niet gecertificeerd zijn, mogen dan geen brandwerende ramen en deuren meer produceren en moeten die bij wel gecertificeerde bedrijven gaan inkopen. 

Het webinar ‘Geen brandveilige gevel meer zonder CE’ vindt plaats op donderdag 12 september van 12.30 tot 13.30 uur en is na inschrijving gratis te volgen. Het webinar wordt georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Reynaers Aluminium.

Sprekers bij dit webinar zijn:

 • Gert van den Berg, senior adviseur DGMR
 • Harm van Dartel, certificatiemanager SKG IKOB Certificatie
 • Bert Maas, technisch manager Reynaers Aluminium
 • Het webinar wordt gepresenteerd door Henk Wind, van HWBouwComm bouwtechnische publicaties, voor Eisma Bouwmedia.

Het webinar ‘Geen brandveilige gevel meer zonder CE’ is een initiatief van Eisma Bouwmedia in samenwerking met Reynaers Aluminium. Aanmelden is gratis en eenvoudig via: https://www.onlineseminar.nl/eismabouwmedia/webinar/25460/geen-brandveilige-gevel-meer-zonder-ce/#description

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Bouwwebinar ‘Geen brandveilige gevel meer zonder CE’

 • Jeroen Bruls

  Door omstandigheden was ik helaas niet in de gelegenheid om de webinar te volgen gisteren.
  Is er een mogelijkheid om deze in ieder geval terug te kijken?

 • Lars

  Wel jammer dat we zo weer een stap verder zijn van het circulaire bouwen. Een goede bestaande brandwerende pui kan niet worden hergebruikt omdat er 3 jaar geleden een ander stempeltje op zat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *