Ga naar hoofdinhoud

Bouwwereld reageert op verwoesting faculteit

Door de brand die gisteren en vannacht woedde op het terrein van de Technische Universiteit Delft, kan de faculteit Bouwkunde als verloren beschouwd worden. De brandweer heeft het gebouw gecontroleerd laten uitbranden. Een deel van het complex is inmiddels ingestort.

185 Brandweerlieden bestreden met vijftig wagens de vuurzee. Omdat instortingsgevaar dreigde, konden zij slechts van buitenaf blussen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was ‘de brand het hevigst op het punt waar de draagconstructie zit’.

Gedupeerden
De grote uitslaande brand is hard aangekomen bij de Bond van Nederlandse Architecten. De BNA heeft daarom direct een steunbetuiging gestuurd naar decaan Wytze Patijn en heeft daarin zijn hulp aangeboden. De Bond van Nederlandse Architecten inventariseert op dit moment welke hulp het hardst nodig is.

Voor de huidige bouwkundestudenten moet gezocht worden naar vervangende studiefaciliteiten. BNA-lid KOW Architectuur heeft inmiddels vijftig afstudeerplaatsen aangeboden voor gedupeerde studenten op hun vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Eindhoven.

De TU is nu vooral druk doende ruimte te zoeken voor de studenten Bouwkunde, waarschijnlijk voor een deel in tenten. Het huidige collegejaar loopt nog drie tot vier weken. Dirk Jan Van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, vertelde verder dat de universiteit zich onder meer gaat buigen over hoe het researchwerk dat in het gebouw werd verricht, kan worden voortgezet.

Verloren
Veel bouwkundig en architectonisch werk is verloren gegaan. Veel klein behuisde studenten hadden studiemateriaal, zoals maquettes, in het gebouw opgeslagen.

In de bibliotheek van de faculteit bevinden zich zeldzame collecties architectuurboeken, -tijdschriften en -tekeningen van Nederland. Het is onduidelijk of al dat erfgoed als verloren moet worden beschouwd. Ook over het lot van de uitgebreide meubelcollectie, waaronder honderden stoelen onder andere van Rietveld, bestaat nog geen zekerheid. De collectie, ontworpen door beroemde internationale architecten, is ruim vijftig jaar oud.

Video:
Bekijk hier filmmateriaal van het uitgebrande pand dat deels instort.

Bron: De Telegraaf | Trouw | Dumpert

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *