Ga naar hoofdinhoud

Brandveilige doos van cellenbeton

In Apeldoorn staat het distributiecentrum van Breustedt Chemie. Omdat in de hal gevaarlijke stoffen worden opgeslagen, koos architect Lars Courage samen met bouwbedrijf Aan de Stegge voor functiescheidende brandwanden en dakplaten van Hebel cellenbeton van Xella.

Brandveilig materiaal

Uit brandtesten is gebleken dat de constructies met het cellenbeton bij brand intact blijven en dat vuur geen gaten of scheuren veroorzaakt in het materiaal. De ‘veilige doos’ van het distributiecentrum bevat uit veiligheidsoverwegingen geen ramen. Het kantoor en de afvulhal bevatten juist wel zoveel mogelijk ramen, om voorbijgangers te laten zien wat er gebeurt bij het bedrijf en zo transparant mogelijk te zijn. Ook het kantoor en de afvulhal zijn minimaal 60 minuten brandwerend.

Houten hoofddraagconstructie

De Hebel dakplaten van de opslag- en expeditieruimte liggen op een houten hoofddraagconstructie in plaats van een stalen constructie. Lars Courage: “Meestal wordt dit soort gebouwen op een stalen constructie gezet. Maar hout is beter bestand tegen corrosie als gevolg van schadelijke gassen die eventueel kunnen vrijkomen.” De afvulhal heeft wel een betonnen constructie, omdat deze sterk genoeg moet zijn om de tankauto’s te kunnen dragen die op het dak rijden.

Opvallende afvulhal

De afvulhal is het meest opvallende onderdeel van het nieuwe gebouw. Els Strijker, directeur-eigenaar van Breustedt: “Het zeven meter hoge gebouw heeft een hellingbaan die uitkomt op het dak.” Strijker vertelt verder dat Breustedt geen pomp meer gebruikt om de chemicaliën vanuit de tankauto’s omhoog te pompen. De tankauto’s rijden via de hellingbaan op het dak. Daar worden hun tanks aangesloten op de afvultanks die onder in de afvulhal staan. “Op deze manier zetten we zwaartekracht in als energiebron om de chemicaliën in de tanks over te hevelen. Dit vrijevalprincipe is veel groener en energiezuiniger dan een pomp.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Brandveilige doos van cellenbeton

  • Erik

    Als ik mij niet vergis is het kantoor opgebouwd uit een staalconstructie, de opslag en distributieruimte uit een houtconstructie en de afvul- en productieruimte uit een betonconstructie. Het lijkt mij dan ook sterk dat de chemische stoffen de staalconstructie (van het kantoor) zullen aantasten.

  • Een logische en goede keuze van de architect. Maar we weten met zijn allen dat gasbeton goede brandwerende eigenschappen heeft. Dus bijzonder is deze keuze niet. Ik vind dat de archtitect Lars Courage het enige en juiste brandveilige materiaal heeft gekozen in combinatie waarvoor het gebouw gebruikt gaat worden. Jammer dat de constructie van staal is. Dit is namelijk wel gevoelig voor chemische stoffen en brand. Een houten constructie in combinatie met gasbeton, daarmee vangt men twee vliegen in een klap want hout is beter bestand tegen chemische stoffen en bij voldoende overdimensionering voldoende bestand tegen brand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *