
Dat is te laat en brengt risico’s en kosten met zich mee, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) Caroline van de Wiel woensdag in EénVandaag. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) Nibra sluit zich hierbij aan.
Voorbeeld
Als voorbeeld van waar het niet goed is gegaan, noemt Hagen de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Daar is één toegangsweg tot het kunstmatige eiland. Dat is volgens hem in normale omstandigheden geen probleem, maar in rampomstandigheden kunnen hierdoor naar zijn idee grote problemen ontstaan. Hij denkt dan aan een situatie waarin het eiland ontruimd moet worden na bijvoorbeeld een explosie waarbij giftige stoffen zijn vrijgekomen.
Ook drempels in woongebieden vormen volgens Hagen een probleem. De hulpdiensten moeten binnen vijftien minuten na een melding aanwezig zijn, maar halen dat niet altijd door de drempels in woonwijken. Ook hier zou het betrekken van de brandweer bij de bouwplannen volgens Hagen positief kunnen uitpakken.
Verantwoordelijkheid
De koepelorganisatie van bouwbedrijven Bouwend Nederland zegt in het actualiteitenprogramma zich niet verantwoordelijk te voelen voor het betrekken van de brandweer bij nieuwbouwprojecten. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de organisatie bij de opdrachtgevers als gemeenten en overheid. Desondanks zegt Bouwend Nederland aan een nationaal plan te werken waarbij de brandweer in een vroeger stadium wordt gehoord.
Bron: Nieuws.nl