Ga naar hoofdinhoud

BREEAM-NL certificaat voor sloop school

BREEAM-NL certificaat voor sloop school

De Oskam Groep uit Utrecht heeft als allereerste opdrachtgever in Nederland een vier sterren BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat (Excellent) behaald voor de uitvoering van de duurzame sloop van OBS De Buurtschool in Noordeloos. Nog niet eerder is een project in Nederland op zo’n duurzame en verantwoorde wijze gesloopt.

Sinds 2013 is er ook een BREEAM-NL keurmerk speciaal voor sloop- en demontageprojecten. Dit om circulair bouwen en slopen in Nederland te stimuleren. De Oskam Groep is de allereerste sloopaannemer in Nederland die een vier sterren sloopproject volgens de BREEAM-NL duurzaamheidsrichtlijnen heeft uitgevoerd.

Primaire grondstoffen vernietigen

Peter Kreukniet van De Oskam Groep vertelt: ‘vanuit onderzoek weten we dat in de bouw veel primaire grondstoffen worden toegepast. In het verleden werden deze vaak vernietigd bij sloopwerkzaamheden. Gelukkig zijn er inmiddels veel bedrijven in de bouw op een verantwoorde manier bezig om de vernietiging van primaire grondstoffen tegen te gaan. Wij willen hier als sloopaannemer een koplopersrol in vervullen.’

Producthergebruik

Om in aanmerking te komen voor het BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat moest aan veel zaken worden gedacht. ‘Naast materiaalhergebruik is ook producthergebruik belangrijk. Hoe kun je dus zo veel mogelijk deelstromen uit het te slopen project halen voor hergebruik en er een nieuwe bestemming voor vinden. Dit om daarmee een bijdrage te leveren aan het beschermen van het vernietigen van primaire grondstoffen’, aldus Peter Kreukniet.

Radiatoren

‘Niet alleen de grote deelstromen, maar ook vaak de kleinere of individuele deelstromen. Zo hebben we bijvoorbeeld de cv-installatie, het houten dakbeschot, kozijnen, brandtrappen, het keukenblok, maar ook de complete basket in de gymzaal gedemonteerd en weer voor hergebruik kunnen inzetten in andere locaties en projecten. Ook zijn de radiatoren afgekoppeld en weer in een andere locatie ingezet in plaats van ze los te snijden en ze als oud ijzer te bestemmen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *