Ga naar hoofdinhoud

Celbeton voor fietspad door natuurgebied


In de gemeente Amsterdam wordt op 18 april een uniek fietspad geopend. Het fietspad ligt in de Volgermeerpolder en wordt dwars door het gesaneerde natuurgebied gelegd. De zeer drassige ondergrond maakt de aanleg nogal complex.

Een traditionele oplossing met puingranulaat en een asfalt-toplaag zal het fietspad van 767 meter op termijn namelijk doen verzakken. Daarom moest er worden gezocht naar een unieke fundatie. Eén die niet wegzakt in de drassige onderhoud van de voormalige vliegasdijk.

Oplossing
Bouwcombinatie Volgermeer (Tauw en Witteveen&Bos) heeft gekozen voor celbeton 400 kg/m3. Het voordeel van celbeton is dat het 4 maal lichter is dan het grondgewicht en hierdoor voldoet aan de benodigde evenwichtsconstructie.

Draagkracht
Dankzij het gewicht van celbeton ontstaat er extra draagvermogen voordat er daadwerkelijk druk op de drassige ondergrond komt. Mocht het grondwaterpeil stijgen dan zal het celbeton dankzij z’n drijfvermogen voor nog meer (opwaartse) draagkracht zorgen.
Tevens is de uithardingstijd van celbeton kort en kan hierdoor binnen een week puingranulaat en asfalt worden aangebracht.

Een unieke en passende oplossing in een unieke omgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *