Ga naar hoofdinhoud

Circulaire impactladder maakt circulair bouwen meetbaar

circulaire impactladder

Voor de regio Arnhem-Nijmegen is een circulaire impactladder ontwikkeld die het mogelijk maakt woningbouwprojecten te toetsen op de mate van circulariteit. De impactladder moet bijdragen aan de realisatie van tienduizenden woningen in in de regio.

In de regio Arnhem-Nijmegen moeten er 50.000 tot 60.000 woningen worden gebouwd. Dit staat in de Woondeal, die ondertekend is door achttien gemeenten. Deze gemeenten vormen samen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Na verloop van tijd moet een steeds groter aandeel van de woningen circulair gebouwd worden. In de bestaande plannen minimaal 10%, vanaf 2025 25%, vanaf 2030 50% en vanaf 2050 100%.

Circulair bouwen op grote schaal

Om circulair bouwen op grote schaal te operationaliseren hebben C2C ExpoLAB, Volantis en Madaster als consortium de Circulaire Impactladder ontwikkeld. De ladder sluit aan en loopt vooruit op de landelijke normeringen van circulair bouwen. Met deze ladder kunnen partijen bepalen hoe circulair woningbouwplannen zijn.

Bruikbaar in alle fasen

Met de circulaire impactladder kunnen woningbouwprojecten ‘scoren’ op maximaal hergebruik en minimale CO2-uitstoot. Waar nieuwe materialen gebruikt dienen te worden, is de wens zoveel mogelijk in te zetten op hernieuwbare materialen (‘bio-based’). Bij ‘scoren’ is aandacht voor de balans tussen investering, impact, onderhoud en restwaarde. De ladder sluit aan bij landelijke ontwikkelingen, zoals ‘het nieuwe normaal’, Platform CB’23 en de Citydeal Circulair.

Praktische handvatten

“De impactladder biedt praktische handvatten voor de implementatie in elke fase van het circulair bouwproces. Voor gemeenten in de Groene Metropoolregio bieden we zo perspectief om circulariteit in afspraken en planregels te verankeren. Daarnaast beschrijft de ladder hoe deze ingezet kan worden door woningbouwcorporaties, ontwikkelende partijen en hun ontwerpers, aannemers en adviseurs om circulariteit van een plan te bevorderen”, zegt Eva Starmans, adviseur circulair en gezond bouwen bij C2C ExpoLAB

Voor meer informatie, zie de website van de Groene Metropoolregio.

Meer weten over circulair bouwen? Bestel dan de Bouwspecial Circulariteit 2021 in onze webshop:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.