Ga naar hoofdinhoud

Circus krijgt tijdelijk onderdak in Katendrecht

Jeugdcircus Rotjeknor en circusopleiding Circus Arts hebben tijdelijk onderdak gekregen in de Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam. De loodsen zijn in het bezit van de gemeente en uiteindelijk bedoeld voor onder andere woningen, maar stonden leeg. Daarom vroeg Rotterdam Van Schagen architekten de loodsen met beperkt budget te transformeren.

Centrale oefenruimte

Om de circusopleiding voldoende hoogte te bieden voor evenwichtskunsten en acrobatiek met trapeze en trampoline, werd het plafond van de eerste naar de tweede etage opengebroken. Zo ontstond er een hoogte van 12 meter met daaromheen ruimtes voor balletlessen, kleedkamers en leslokalen voor theorie. Daar bovenop is een etage voor kantoren ingebouwd. De kantoren hebben uitzicht op de centrale oefenhal binnen en de Maas en de Wilhelminapier buiten.

Creatieve oplossingen

Peter van Veldhoven van Stadsontwikkeling Rotterdam is onder de indruk van de creatieve oplossingen van Van Schagen architekten: “Thema voor de transformatie was sober, doelmatig en functioneel voor de huurder. Het gebouw heeft volop daglichttoetreding gekregen voor de kantoren en meet binnenin de ruimte een perfect werkbare hoogte, waardoor ook in de winter getraind kan worden. Ook zijn oude materialen uit andere locaties deels hergebruikt, zoals de prefab-containerunits, de gevelbeplatingen, een stalen vluchttrap en een deel van de verlichtingsarmaturen en inrichting. Al met al een aardig staaltje van innovatieve oplossingen die Van Schagen Architekten samen met ons heeft bedacht.”

Constructie in het zicht

De loodsen bestaan uit een utilitaire bouwkundige structuur van kolommen, balken en vloeren. Die constructie is in het zicht gelaten. De oude betonkolommen, balken en de bestaande wanden blijven ruw en onbehandeld. Hieraan zijn nieuwe wanden toegevoegd die zijn bekleed met gerecyclede, ruwe vurenhouten latten en rode golfplaten afkomstig uit prefab containerunits. De ramen die dichtgetimmerd waren, zijn weer open gemaakt en voorzien van nieuwe terugliggende kozijnen. De oude stalen kozijnen, die behoorlijk waren kromgetrokken, bleven gewoon gehandhaafd. Voor meer daglichttoetreding naar het centrum van het gebouw, zijn de daklichten opnieuw geopend. De grote schuifdeuren aan weerszijden van de oude loods worden vervangen door een grote glaspui met grote dubbele deuren, waarmee een doorkijk ontstaat dwars door het gebouw heen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.