Ga naar hoofdinhoud

Collectief wonen en werken in de polder

De komende jaren worden de polders van Oosterwold, ingesloten tussen de A27 en het kathedralenbos ten zuidoosten van Almere, bebouwd met 15.000 woningen. Het stedenbouwkundig plan, dat alle initiatief bij de toekomstige bewoners laat, is van MVRDV. Het eerste initiatief is nu in de maak: negen geschakelde woningen die de bewoners casco kopen en zelf helemaal afbouwen aan de binnenkant.

Wonen, werken en leven

De allereerste bewoners lieten hun initiatief zien met het slaan van de eerste paal voor CPO ‘Bosveld’. Dit plan, ontworpen door bureau SLA en ZakenMaker telt negen huishoudens. Alle bewoners krijgen in het plan 160 vierkante meter vrij om in te delen. Dat levert een rijke en bonte schakeling van verschillende woningen op. De gezamenlijkheid zit in het 100 meter lange gebouw, maar ook in de gedeelde wens om op een andere manier te kunnen wonen, werken en leven.

Holle houten cassettes

In de luwte van de omliggende bosrand, een meter boven maaiveld kijken de bewoners deze zomer uit over hun gedeelde landschaps- en productietuin. Vloer, dak en woningscheidende wanden worden uitgevoerd als holle houten cassettes, die na plaatsing ingeblazen worden met isolerende cellulose. Het geheel is een uitzonderlijk goed geïsoleerde basis, die na oplevering door de bewoners zelf wordt afgebouwd.

Gevarieerd gevelbeeld

Om maximale vrijheid binnen een efficiënt bouwsysteem te kunnen geven is de gevel als een spel ontworpen. Ieder familie kreeg bij het plan een set van zeven ramen en deuren, die op elke gewenste plek in de gevel geplaatst kunnen worden. De ruimte tussen de kozijnen wordt opgevuld met vaste delen glas zonder kozijn. Hierdoor ontstaat een rustig maar gevarieerd gevelbeeld van ruim 100 meter lang.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Collectief wonen en werken in de polder

  • TheoR

    Geluidsisolatie? Wanneer ik zou mogen kiezen tussen een kale nieuwbouwwijk waar het Bouwbesluit tot de laatste snik is gevolgd of een plek als hier in de polder van Oosterwold dan wist ik het wel. Er is godzijdank ook een leven zonder Bouwbesluit. Iedereen klaagt over de regelzucht en -druk in ons land: het absolute hoogtepunt daarvan is het Bouwbesluit! De mooiste gebouwen waarvan kenners en liefhebbers nooit genoeg zullen krijgen zijn gebouwen die zonder Bouwbesluit en (het kan nog erger) zonder Welstandstoezicht zijn gebouwd. Met hart en verstand van zaken ontstaan de mooiste gebouwen.

  • Vaste delen glas zonder kozijn? Voldoet de woningscheidende geluidisolatie aan de eisen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.