Ga naar hoofdinhoud

Columbus: 50 procent hergebruikt beton

Veel hergebruik materialen bij bouw Columbus

Almere Poort heeft er een nieuw woon- en winkelcomplex bij: Columbus. Het complex aan de Olivier van Noortstraat omvat 30 luxe huurappartementen, een grote vestiging van Albert Heijn, een bloemenzaak en een Gall & Gall. Columbus springt vooral in het oog door zijn unieke vormgeving en duurzame oplossingen, zoals het hergebruik van materialen.

Bijzondere ontwerp- en materiaalkeuzes

Bun bouwt samen met het bouwbedrijf Van Wijnen Lelystad B.V. sinds 2015 aan de realisering van Columbus. Het ontwerp van Columbus komt van de hand van de internationaal toonaangevende architect Erick van Egeraat. Hij koos voor bijzondere ontwerp- en materiaalkeuzes, zoals vegetatiedaken, grote glasvlakken, wit gestucte en gesausde gevels met geïntegreerde plantenbakken en bijzondere detaillering van de blank gelakte mahoniehouten kozijnen.

In diepte verspringende delen

De gevel is opgedeeld met in diepte verspringende delen waardoor een heel dynamisch aantrekkelijk geheel ontstaat. Het interieur bevat bijzondere kenmerken, zoals de verspringende galerij met een slanke glazen balustrade in combinatie met de mahoniehouten kozijnen en vloerdelen. De appartementen variëren door hun indeling en oppervlaktes en zijn in hoge kwaliteit afgewerkt. Bij elk appartement hoort een parkeerplaats in de privégarage.

Columbus voldoet aan vele moderne duurzaamheidseisen, dankzij veel hergebruikte materialen, waaronder vijftig procent hergebruikt beton, FSC gecertificeerd hardhout en door de toepassing van energiezuinige installaties en LED-verlichting.

Vegetatiedaken

De vegetatiedaken zorgen voor een natuurlijke isolatie en het opvangen en filteren van water. De warmte van de koelingen in de supermarkt wordt hergebruikt voor het verwarmen van het gebouw. Samen met de beplanting in de gevels, de daktuin van de appartementen en het groene parkeerterrein voor winkelende klanten leiden deze keuzes tot een fikse verlaging van de CO2-uitstoot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.