Ga naar hoofdinhoud

Commissie: stoppen Noord-Zuidlijn geen optie

Stoppen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, die al tot vele problemen heeft geleid, is geen goed idee. De commissie-Veerman heeft donderdag het advies gegeven door te gaan met de bouw van de metrolijn, die Amsterdam-Noord in 2017 met de Zuidas moet verbinden.

De gemeente moet wel een flink aantal maatregelen treffen voordat ze verder gaat, raadt de commissie aan. Zomaar doorgaan is onverantwoord, aangezien tijdens het onderzoek diverse tekortkomingen zijn geconstateerd.

Als Amsterdam zou stoppen met de bouw, kost dat de stad zeker 1,7 miljard euro zonder dat het de stad iets heeft opgeleverd. De totale kosten van de aanleg schat de commissie nu op 3,1 miljard euro, ruim twee keer zo hoog als de oorspronkelijke begroting van 1,46 miljard.

Problemen
Voorzitter van de onderzoekscommissie, oud-minister Cees Veerman, adviseerde de gemeente verder om samen met het rijk opnieuw te kijken naar de financiering van de Noord-Zuidlijn en weer te onderhandelen over een grotere rijksbijdrage aan het megaproject.

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam liet in een eerste reactie weten waardering te hebben voor het rapport. Het college komt volgende week met een uitgebreid standpunt.

De omwonenden van de Noord-Zuidlijn zeiden donderdag dat ze er niet gerust op zijn dat problemen, zoals verzakkingen van woningen, bij de aanleg tot het verleden behoren.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.