fbpx Ga naar hoofdinhoud

Congresgebouw van glas, hout en staal

Nieuw congresgebouw Bomencentrum Nederland

De ruwbouw van het nieuwe congres- en evenementencentrum van Bomencentrum Nederland in Baarn is gereed. Het ruim 9 meter hoge complex, genaamd Jardin d’Hiverre, van 16 bij 26 meter ligt aan het water en is gemaakt van glas, hout en staal.

Na de oplevering half februari 2017 is het gebouw geschikt voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen voor 100 tot 500 gasten. Het gebouw biedt daarvoor 432 vierkante meter kolomvrije ruimte. Jardin d’Hiverre ligt midden in een 25.000 vierkante meter groot ideeënpark met hoogteverschillen en waterpartijen en een grote diversiteit aan bomen en planten.

Ontwerp van de accommodatie

Het nieuwe evenementengebouw is een aanvulling op het congrescentrum Het Groene Paviljoen dat ruim vijftien jaar geleden is gerealiseerd. De bouw begon ruim een jaar geleden maar moest wegens omstandigheden voor een half jaar worden gestaakt. Sinds augustus is het werk weer in volle gang.

Eigenaar Hans Blokzijl en architect Edwin Smit van Metropolis III Architecten uit het Zuid-Hollandse Rijswijk lieten zich voor het ontwerp van de accommodatie mede inspireren door oude Engelse oranjerieën. In hun ontwerp van een eigentijdse oranjerie brachten zij de conferentieruimten onder in het souterrain. De begane grond is ingericht ten behoeve van het restauratieve gedeelte. Het gebouw steekt in een heuvel en is voor driekwart omgeven door water.

2,4 miljoen kilo beton

De vloer van de begane grond kan multifunctioneel worden ingedeeld. Wie wil kan er zonder problemen auto’s naar binnen rijden voor bijvoorbeeld een introductie van een nieuw model. Het gebouw rust op een 74 centimeter dikke betonnen fundering. In het hele complex is in totaal ruim 2,4 miljoen kilo beton verwerkt. De bovenbouw bevat ongeveer 25 ton staal in 950 handgemaakte elementen. Een deel daarvan bestaat uit unieke werkstukken; een ander deel uit kleine series.

Hoofdconstructie

Voor de constructie koos Blokzijl Oostenrijks grenen. Dat is in Nederland gelamineerd en verwerkt tot prefab bouwdelen. EdenParks, onderdeel van Smiemans Projecten uit Kwintsheul, gebruikt die voor de hoofdconstructie. Aan het hout is de turquoise/groene staalconstructie bevestigd. De grootste houten spant is 21,5 meter lang en weegt een kleine 2 ton. In de dakconstructie wordt groen glas gebruikt terwijl de zijkanten uit helder glas bestaan.

Aan de zuidzijde van Jardin d’Hiverre staan twintig bijna 12 meter hoge watercypressen. Hun loof vormt een natuurlijk zonnescherm zodat het klimaat in het gebouw in de zomer aangenaam blijft. Dat is het ook in de winter: wanneer de bomen hun bladeren kwijt zijn kan de zon ongehinderd licht en warmte in de accommodatie brengen.

Energieverbruik

Bladeren inspireerden ook tot het ontwerp van de gesegmenteerde terrassen. Bij de entree komt een jaarringenstructuur naar een ontwerp van landschapsarchitect Pieter van Loon van Hollandschap. Door de 480 vierkante meter glas blijft het energieverbruik van het centrum relatief laag. Elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig installateur De Vreeden uit Amersfoort helpt de nota laag te houden met warmteterugwinning op de luchtbehandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.