Ga naar hoofdinhoud

Constructeursprijs voor Pieters Bouwtechniek

Tijdens het Betonprijsdiner in de St. Laurenskerk in Rotterdam heeft de jury van de Betonprijs 2007 de winnaars in de vijf categorieën bekendgemaakt. Naast de vijf Betonprijs-winnaars kende de jury tevens een Speciale Projectprijs toe aan de HSL Zuid, de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar de Belgische grens. Bovendien werd ingenieursbureau Pieters Bouwtechniek gehuldigd met een bijzondere Constructeursprijs vanwege haar constructieve inbreng in een groot aantal inzendingen voor deze 15e editie van de Betonprijs.

Uit de in totaal 107 deelnemende projecten aan de felbegeerde Betonprijs 2007 selecteerde de jury medio oktober in elk van de vijf categorieën drie genomineerden. Tijdens het twee-jaarlijkse Betonprijsdiner werden de vijf uiteindelijke winnaars van de Betonprijs 2007 bekendgemaakt.

‘Bruggen & Viaducten’
In de categorie ‘Bruggen & Viaducten’ ging de Betonprijs naar het project ‘Bruggen Zuiderpark Oldegaarde’ in Rotterdam. “Als machtig mooie zwanen strekken de bruggen hun hals uit voor de andere oever. Een weldaad voor het oog,” aldus het oordeel van de jury.

‘Woningbouw’
Het Woonhuis van de Familie van Esch in Tilburg werd verkozen tot winnaar in de categorie ‘Woningbouw’. Het jurycommentaar luidde: “De combinatie van de in de afwerking en afbouw toegepaste materialen harmonieert goed. Het schoonbeton van het exterieur gaat zeer geruisloos over in het schoonbeton van het interieur, mede door fraaie zichtlijnen en het toegepaste glas.”

‘Uitvoering’
De jury verkoos het project ‘Woontoren Porthos’ in Eindhoven tot winnaar van de Betonprijs 2007 in de nieuwe categorie ‘Uitvoering’, die voorheen bekend stond als de STUBECO Uitvoeringsprijs. De jury prees dit project met name vanwege de manier van bouwen. “Bouwen in binnenstedelijke gebieden veroorzaakt overlast.

Door het ruimtebeslag en de bouwtijd te minimaliseren kan deze uitdaging voor een groot deel worden ingevuld. Door middel van vergaande prefabricage, waarbij leidingen voor riolering, water, elektra en luchtbehandeling zijn opgenomen, kunnen verdiepingen voor woontorens snel wind- en waterdicht worden opgeleverd,” verklaarde de jury haar keuze.

‘Utiliteitsbouw’
In de categorie ‘Utiliteitsbouw’ streek het ‘Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid’ dit jaar met de eer. Volgens de jury van de Betonprijs “is het project Beeld en Geluid een belangrijk gebouw voor de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur. De logistiek, de ruimtelijke ontwikkeling, het materiaal-gebruik en de detaillering werken overtuigend samen tot een spectaculair nieuw concept. Het materiaal beton heeft daar aan bijgedragen.”

‘Waterbouw’
Het project ‘KW17 Tunnel Rodenrijse Vaart’ won de Betonprijs 2007 in de vijfde categorie, ‘Constructies in de Waterbouw’. Het jurycommentaar luidde: “Twee werelden die elkaar ontmoeten. Het stille, vredige, groene dorpslint van Berkel en Rodenrijs en de wereld van beton en staal lijken onverenigbaar, maar in dit geval blijkt dit niet zo te zijn. Een vloeiende overgang van weg naar wanden die zich vervolgens om je heen vouwen. Ragfijn uitgevoerd beton; een kunstwerk dat tot kunst verheven wordt.”

Speciale Projectprijs
Naast de vijf Betonprijs-winnaars reikte de jury tevens een Speciale Projectprijs uit aan de HSL Zuid, de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar de Belgische grens, die één van de genomineerden was in de categorie ‘Constructies in de Waterbouw’.

“Dit project steekt met kop en schouders boven de andere uit vanwege de omvang,” aldus juryvoorzitter Peter Keur. “Maar op zich is dat niet hét criterium; het gaat om de creativiteit, de vormgeving en de esthetiek. In Nederland worden sinds enige tijd projecten gerealiseerd die niet van de gebruikelijke maat en schaal zijn. Vandaar dat de jury heeft gemeend in aanvulling op de prijzen in de verschillende categorieën een Speciale Projectprijs toe te moeten kennen aan de HSL Zuid.”

Constructeursprijs

Ingenieursbureau Pieters Bouwtechniek werd tijdens het Betonprijsdiner in de St. Laurenskerk in Rotterdam eveneens beloond met een bijzondere vermelding. Het bureau was tijdens deze editie van de Betonprijs met niet minder dan zes inzendingen vertegenwoordigd, waarvan er één bovendien genomineerd was voor de Betonprijs 2007. “Het bedrijf heeft door haar inbreng bij de inzendingen voor de 15e Betonprijs 2007 blijk gegeven van een bijzondere, constructieve inbreng. Reden genoeg voor de jury om Pieters Bouwtechniek een bijzondere vermelding toe te kennen: de Constructeursprijs.

Betonprijs
De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het overkoepelende en coördinerende orgaan binnen de (beton)bouw.

Brug ZuiderparkBrug Zuiderpark

Instituut voor beeld en geluidInstituut voor beeld en geluid

Tunnel Rodenrijse VaartTunnel Rodenrijse Vaart

Villa Van EschVilla Van Esch

HSL ZuidHSL Zuid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.