Ga naar hoofdinhoud

Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Copierwoning wint Reynaers-projectprijs 2015

De Copierwoning in Zeist heeft de Reynaers Projectprijs 2015 gewonnen. Architect Jeroen van Hettema maakte een riante villa van de bescheiden Copierwoning. De woning is een gemeentelijk monument, hierdoor moest de oude woning intact blijven en het nieuwe deel moest op zichzelf blijven staan.

Een andere moeilijkheid was dat de Copierwoning in de kleinste woningcategorie viel en er daarom maar beperkt bijgebouwd mocht worden. Van Hettema: ‘Het doel van zowel mij als van de bewoners was om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Dit is vooral duidelijk voelbaar bij de dubbele trap aan de zijkant van het huis, tevens de favoriete plek van de bewoners. Door aan beide kanten van de hoge glaspui een trap te plaatsen, vervaagt hier de grens tussen huis en tuin.’

Glazen corridor

Vanaf de oude woning wordt het nieuwe gedeelte betreden via een glazen corridor. Aan de voorkant van de aanbouw zit ook een grote raampartij. Deze lijkt van binnenuit oneindig ver naar boven door te lopen. Aan de buitenkant liggen de kozijnen van deze pui vlak in de gevel, omdat de kozijnen in het Rietveldhuis ook gelijk liggen met het metselwerk.

Woning onderkelderd

Het feit dat er maar beperkt bijgebouwd mocht worden, werd opgelost door de woning helemaal te onderkelderen. Doordat de woning op een duin ligt, konden ook in de kelder op veel plekken puien worden gemaakt. De woning is nu zowel op de begane grond als in de kelder volledig open naar de tuin toe. Natuurlijk mocht een knipoog naar Rietveld niet ontbreken. Van Hettema: ‘Daarom heeft de nieuwe aanbouw op twee plekken een open hoek, net zoals het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.’

Top 3

De Copierwoning werd samen met 7 andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 18e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de 8 genomineerden kon het publiek een top 3 samenstellen. Van de bijna 10.000 stemmen was ruim 20 procent voor de Copierwoning. De renovatie van de Koninklijke Gazellefabriek in Dieren werd 2de en het Brouwhuis in Ooisterwijk 3de. De winnaar ontvangt 2.500 euro.

Ontwerp: Architectenbureau Jevanhet architectuur
Gevelbouwer: Haro Aluminium
Fotografie: Reynaers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.