Ga naar hoofdinhoud

Cramer wil snel regulering ondergrondse ruimte

Minister Cramer wil snel een goede regulering van de ondergrondse ruimte en de daarmee gepaard gaande druk op de kwaliteit van het bodem- en watersysteem. Dat zei de bewindsvrouw tijdens de afsluiting van de Week van de Bodem in Baarn afgelopen maandag.

Het was de minister opgevallen dat in de Week van de Bodem veel mensen hun verontwaardiging uitspraken over de onnodige uitputting van de bodem, verrommeling van het landschap en het gedrag van speculanten. Daar staat tegenover dat er bij markt en overheid de wil aanwezig is om allianties te vormen. Deze allianties kunnen gezamenlijk de weg wijzen in de richting van een bewust en verantwoord bodemgebruik.

Voortrekkersrol overheid
Haar conclusie: ‘Ik vind de toenemende vraag naar het gebruik van de ondergrondse ruimte en de daarmee gepaard gaande druk op de kwaliteit van het bodem- en watersysteem zo belangrijk dat ik snel tot een goede regulering van het gebruik wil komen. Ik ben dan ook van mening dat de overheid de functies bewust moet gaan toewijzen.’ Cramer gaf ook aan dat de overheid soms een voortrekkersrol moet durven nemen. Komend voorjaar zal de minister de Tweede Kamer nader informeren over haar ideeën.

Initiatief Bodemgebruik
Het initiatief Bewust Bodemgebruik heeft de Week van de Bodem georganiseerd. Hierbij zijn verschillende partijen betrokken, waaronder het ministerie van VROM. Het doel is bewuster bodemgebruik te stimuleren. De bodem speelt volgens het initiatief een belangrijke rol bij het oplossen van maatschappelijke thema’s, zoals klimaat en energie, de inrichting van ons land en het gebruik van natuurlijke bronnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.