Ga naar hoofdinhoud

Crisis raakt Heijmans bij woningverkopen

Bouwbedrijf Heijmans heeft in de eerste maanden van dit jaar opnieuw flink last gehad van de recessie bij de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het bedrijf sluit verder ingrijpen in de divisie Vastgoed en Woningbouw niet uit.

Heijmans is bezig met het afslanken van staf- en operationele functies en verwacht de ingreep halverwege dit jaar af te ronden. De kosten die hieruit voortvloeien zullen voornamelijk in de eerste helft van dit jaar vallen. ,,Gezien de ernst van de crisis in Vastgoed en Woningbouw kunnen verdere aanpassingen in de loop van 2009 niet worden uitgesloten.” Ook werkt Heijmans aan een financiële herstructurering, waarbij onder meer nieuwe afspraken met banken zijn gemaakt. Naast ,,significant” hogere rentelasten voor de komende jaren, verwacht Heijmans ,,aanzienlijke” transactiekosten. Een deel hiervan zal het resultaat over dit jaar drukken.

Vooruitzichten bouw blijven somber
De verkoop van nieuwbouwwoningen daalde de afgelopen maanden ,,drastisch”. Dat was de belangrijkste oorzaak van de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Heijmans maakte drie weken geleden bekend zich terug te willen trekken op de Nederlands-Belgische markt en andere markten te verlaten. De vooruitzichten voor de woningbouw blijven somber. Volgens het Economisch Instituut Bouwnijverheid zal de productie van nieuwbouwwoningen dit jaar en volgend jaar met respectievelijk 10,5 en 13,5 procent dalen. Heijmans hoopt flexibeler en weerbaarder te worden door alle niet-Nederlandse ambities op te geven.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.