Ga naar hoofdinhoud

Dak grote hal na montage omhoog heffen

Het bouwen van grote hallen kan veel sneller en veiliger gebeuren met een nieuw bouwprincipe. Eerst het dak bouwen en dan het dak omhoog bewegen via speciale hefpijlers. Mede dankzij luchtvering blijft het geheel stabiel en horizontaal tijdens het heffen.

Het gespecialiseerde industrie montagebedrijf Montur uit Spanje heeft een constructie voor grote hallen ontwikkeld waarbij de dakconstructie als eerste op de grond wordt uitgelegd en gemonteerd.

Sneller en veiliger
De Montur halconstructie biedt voordelen ten opzichte van de conventionele drager- en roosterconstructies. De montagetijd is een derde korter en het montageproces verloopt veiliger. Daarnaast kunnen bepaalde installaties (verlichting, sprinklers of een klimaatsysteem) nog vóór het heffen in de dakconstructie gemonteerd worden.

Hefpijlers
Bij het opbouwen wordt eerst de dakconstructie gemaakt, dan gaat het complete dak langzaam de hoogte in. Het hefsysteem bestaat uit een variabel aantal gesynchroniseerde hefpijlers die het dak omhoog schuiven. Elke pijler bestaat uit een vaste zuil en een beweegbare zuil.

Daarnaast beschikken ze elk over een pneumatisch schuifsysteem met vier luchtveringsbalgen, een hydraulisch systeem om de spanning van de ophanging te controleren en te regelen en een controlesysteem, waarmee alle hefpijlers synchroon lopen.

Synchroon
Elke hefpijler kan een gewicht van 100.000 kg dragen. De modulaire bouwwijze van de pijlers maakt een hefhoogte mogelijk van tussen de 8 m en 38 m. Alle luchtbalgen worden synchroon met lucht gevuld en heffen het dak gelijkmatig.

Bij een oppervlakte van 10.000 m2 bedraagt de last per luchtbalg 25.000 kg. Is het dak eenmaal op hoogte, dan worden de uiteindelijke vaste steunpilaren gebouwd. Het dak wordt hierop afgestut, gemonteerd en de hefpijlers kunnen verwijderd worden.

Bron: AT-Aandrijftechniek.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *