Ga naar hoofdinhoud

Daken als visitekaartje


Daken zijn niet alleen functionele gebouwonderdelen, maar spelen ook een belangrijke rol in de architectuur. Op deze pagina’s een signalement van een aantal opvallende daken, waarmee gebouwen een duidelijk visitekaartje afgeven.
Bekijk grotere foto’s in de fotoplayer onderaan het artikel

Visitekaartje op het dak

ProDelta Real Estate geeft een visitekaartje met haar logo af op het dak van zijn recent opgeleverde pand op de Eerste Maasvlakte. De full colour dakbedekking is ontwikkeld door Brand New Visuals uit Amsterdam en meet ruim 500 m2. Pro Delta wil hiermee inspelen op alle aandacht die de aanleg van de Maasvlakte trekt. Daarbij ligt het pand ook nog op de aanvliegroute van Rotterdam Airport. En uiteraard hoopt Pro Delta dat in Google Maps binnenkort recente foto’s van de Maasvlakte verschijnen, met het daklogo volop in beeld.
Het logo is aangebracht op een infrarood reflecterende pvc-dakbedekking, die over de in de bouw aangebrachte EPDM-dakbedekking is gelegd. Er is onderzoek gedaan naar de juiste tussenlaag en verlijming om onderlinge aantasting van de twee materialen te voorkomen.

Mikado-luifel voor bedrijfspand

Het nieuwe bedrijfspand van WINI Kantoordesign en CT COM in Waalwijk heeft een luifel met een speelse vormgeving en daaronder kriskras geplaatste schuine kolommen, die een mikado-achtig beeld opleveren. De luifel is uitgevoerd met een gespannen membraan, die in de juiste vorm gesneden is. Deze vormen zorgen ervoor dat de doeken zonder plooien in een 3D-vorm blijven. Dat maakt de luifels heel stabiel, het doek beweegt nauwelijks en kan niet opbollen. Het doek is voorzien van een vuilwerende en extra uv-beschermende toplaag van PVDF.
Het ontwerp van het pand is van Architectenbureau Snoeren uit Dongen, de constructie is gerealiseerd door Buitink Technology in Duiven; Tentech BV uit Utrecht deed het advies.

Golvend dak in Het Funen

In het Amsterdamse project Funenpark springt Blok K ‘Verdana’ direct in het oog door het glooiende groene dak met patio’s. Dankzij dit creatieve ontwerp van NL Architects verrezen hier tien onderling in hoogte en diepte verschillende stadsvilla’s met een flexibele indeling.
De wanden van de woningen zijn opgetrokken in kalkzandsteen. Die volgen de glooiende vorm van het dak, maar dan wel gesegmenteerd. Op die manier ontstonden namelijk horizontale oplegvlakken voor de rand van het dak, waarmee afschuiving wordt voorkomen.
Het geheel is uitgevoerd door Heijmans en Safe bekistingen. Met 3D-tekeningen is de hoogte van elke staander bepaald. De bekisting bestond uit twee platen van elk 9 mm. De betonsamenstelling was zo aangepast dat het beton niet van de helling afschoof.

Waterkristal in polyester

Het bedrijventerrein Eeserwold bij Steenwijk krijgt een bijzonder koelsysteem voor de te bouwen kantoren: Lake Source Cooling. Hiervoor wordt water gehaald uit de diepe delen van de zandwinplas op de locatie. Dat heeft een constante temperatuur van 7 graden. Lake Source Cooling is een gezamenlijk project van Unica Installatiegroep en Roelofs Den Ham. Belangrijk onderdeel van het systeem is het pompstation. Dat bevindt zich voor een groot deel ondergronds. Bovengronds – in feite het dak op een kelderbak – is het gebouw vormgegeven als een waterkristal. Deze is gemaakt van glasvezelversterkt polyester. Een aantal delen zijn translucent gemaakt. Het ontwerp is gemaakt door Team4Architecten uit Groningen. Holland Composites uit Lelystad tekende voor de productie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.